ΦΡΕΝΑΡΟΥΝ ΟΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ ΤΟ ΦΕΤΙΧ ΓΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Οι πιέσεις όπως όλα δείχνουν από ΗΠΑ, Γαλλία και Κύπρο προς τη Νορβηγική κυβέρνηση, αφήνουν το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας χωρίς επιστημονικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μένουν μετέωρες οι εξαγγελθείσες γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο από το Φατίχ, αφού η υπό Νορβηγικό συντονισμό επιστημονική ομάδα του συγκεκριμένου πλοίου τελεί υπό παραίτηση.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η εξαμελής επιστημονική ομάδα του Φατίχ τελεί υπό παραίτηση, για λόγους οι οποίοι δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Νορβηγική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προς τις εταιρείες που έχουν μισθώσει στην Τουρκία τα τρία βοηθητικά πλοία που θα συνοδεύουν το πλωτό γεωτρύπανο στις επιχειρήσεις γεωτρήσεων οι οποίες έχουν προαναγγελθεί. Υπό αυτές τις συνθήκες, μοιάζει εξαιρετικά αμφίβολο το αν θα γίνουν γεωτρήσεις τον επόμενο μήνα στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το Φατίχ μπορεί στην καλύτερη περίπτωση, να πλεύσει αβλαβώς, δίχως όμως να μπορεί να χρησιμοποιήσει το γεωτρύπανο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι εκπρόσωποι των εταιρειών ExxonMobil και Total που θα προχωρήσουν το ερχόμενο δίμηνο σε γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν κανονικά με τον προγραμματισμό τους. Το συγκεκριμένο γεγονός προκύπτει και από την στρατιωτική παρουσία Αμερικανών και Γάλλων στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας μηνύματα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει στην περιοχή.

Σχόλια