ΟΟΣΑ. ΕΣΠΑΣΑΝ ΡΕΚΟΡ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΟΣΟ  ΠΟΛΥ ΟΙ ΦΟΡΟΙ. ΜΗΔΕΝΙΚΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Οι εισπράξεις φόρων αυξήθηκαν 5% το 2016, ενώ η Οικονομία κόλλησε στο μηδέν, ενώ σχεδόν παντού στον κόσμο, το ΑΕΠ των άλλων κρατών ανέβαινε.
H ανάπτυξη της τάξεως του 2,5% το 2018 στην Ελλάδα  που προέβλεπε ο προϋπολογισμός,  θα κινηθεί στα επίπεδα του 2% .Αυτό προβλέπει στην  έκθεσή του για τις Οικονομικές Προοπτικές ο ΟΟΣΑ.
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης  ότι μόνο στην Ελλάδα αυξήθηκαν τόσο πολύ οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι. Στην διετία 2015-16 η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στις αυξήσεις φόρων, με αυξήσεις 2,5-3% του ΑΕΠ. Πολλαπλάσια από όλες τις άλλες χώρες ήταν η αύξηση κυρίως στους έμμεσους φόρους, αλλά και στους φόρους εισοδήματος. Οριακή μείωση της τάξεως του 0,2%-0,3%  καταγράφηκε μόνον στους φόρους Περιουσίας, λόγω αλλαγής των αντικειμενικών αξιών.
Αφήνει να εννοηθεί ότι αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να επιδιώκει πρωτογενή πλεονάσματα 4,2% του ΑΕΠ όπως το 2016 και 2017, τα οποία ήταν έως και τριπλάσια του δημοσιονομικού στόχου, θα αφήσει περιθώρια και εισοδήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για μεγαλύτερη κατανάλωση.
Μεταξύ των άλλων η έκθεση δείχνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει  ακόμα περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και ότι η βραδύτερη από ότι αναμενόταν πρόοδος στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων κόκκινων δανείων, θα μειώσει την εμπιστοσύνη και στις επενδύσεις. Θεωρεί δε ότι θα πρέπει να υπάρξει και πρόσθετη ελάφρυνση του Ελληνικού Δημόσιου χρέους για μεγαλύτερη ασφάλεια, ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση στη αγορές χρήματος.

Σχόλια