ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ,  ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  πρότεινε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενίσχυση της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων της Ένωσης, που θα διαθέτει 10.000 συνοριοφύλακες στα σύνορα της ΕΕ.

Προτείνουμε την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλάκων και Ακτοφυλακής για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων με 10.000 συνοριοφύλακες μέχρι το 2020, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την τελευταία του ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλάκων και Ακτοφυλάκων, παλιά Frontex,  ενισχύθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές. Το 2014 τα μέλη της ήταν 300, ενώ θα φτάσουν μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς τα 1.300, ενώ θα ενισχυθούν με μία επιπλέον εφεδρική δύναμη 1.500 εθνικών φυλάκων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την περαιτέρω ενίσχυση στα κράτη-μέλη, με ένα μόνιμο σώμα 10.000 μελών μέχρι το 2020. Το σώμα αυτό θα έχει τη δυνατότητα επαναπροώθησης μεταναστών προς τις χώρες καταγωγής τους.
Όπως έγινε γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της Ένωσης 2021-2027, για εναέρια, ναυτικά και χερσαία μέσα για τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας Εξωτερικών Συνόρων ΕΕ, αλλά και για την συντήρηση τους. Το προσωπικό του σώματος θα πραγματοποιεί περιπολίες στα σύνορα, έλεγχο ταυτοτήτων, ενώ θα έχει τη δυνατότητα σύλληψης όσων περνούν παράνομα τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχόλια