ΟΙ ΗΠΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΡΡΑΞΗΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΟΛΟ.
Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κλιμάκιο υψηλόβαθμων Αμερικανών θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη με επικεφαλής τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρυ Ρ. Πάιατ και τον νέο πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ.
Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, δεν είναι μόνο το ενεργειακό κομμάτι, αλλά συζητείται η πιθανότητα δημιουργίας στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη.  Παράλληλα, όμως θέλουν να ελέγχουν και την Τουρκία, αφού οι σχέσεις πλέον της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα, δεν είναι καθόλου καλές.
Στην περιοχή οι ΗΠΑ ήθελαν να εγκαταστήσουν αρχικά μια στρατιωτική βάση ελικοπτέρων, αλλά τώρα σκέφτονται σοβαρά λόγω των εξελίξεων στην περιοχή, να δημιουργήσουν κάτι πολύ μεγαλύτερο στρατιωτικά. Τη δημιουργία ενδιάμεσης βάσης για τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν ήδη στη Βαλκανική.
Αναφορές γίνονται και στον τύπο της Αμερικής, ότι το κύριο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον Βόσπορο για την πολύ μεγάλη γεωστρατηγική αξία που έχει, αλλά και στα σχέδια εγκλωβισμού του Ρωσικού στόλου Μαύρης Θάλασσας, μέρος του οποίου περιπολεί σήμερα έξω από τις ακτές της Συρίας.
Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν, ότι εάν υπάρξει εμπλοκή και σύρραξη στην Συρία για οποιονδήποτε λόγο ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση, τότε το ΝΑΤΟ θα βάλλει σε εφαρμογή το σχέδιο που έχει ήδη έτοιμο για να κλείσει στα αγκυροβόλια τον ρωσικό Στόλο, να μπλοκάρει τον Βόσπορο, να μεταφέρει Νατοϊκές δυνάμεις σε Βαλτική και Μαύρη θάλασσα, ενώ η ναυτική μοίρα επέμβασης της συμμαχίας SNMG2 θα περιπολεί συνεχώς στο Αιγαίο.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει αδειοδοτημένο σχέδιο από το 2011, για εγκατάσταση τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη της εταιρείας Gastrade, του ομίλου Κοπελούζου, το οποίο έχει ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε. Στην κοινοπραξία θα συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και η Αμερικανική εταιρεία Cheniere Energy.

Σχόλια