ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Άτυπη σύνοδος κορυφής στο Σάλτσμπουργκ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέτασαν το ενδεχόμενο οι χώρες της Ένωσης που αρνούνται να υποδεχθούν μετανάστες να έχουν μια οικονομική συνεισφορά.
Οι συζητήσεις για το μεταναστευτικό θα πρέπει να επικεντρωθούν στους ανθρώπους και όχι στα χρήματα, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. Δεν βρισκόμαστε στην αγορά, δεν μιλάμε για χαλιά, αλλά για ανθρώπους ανέφερε και συνέχισε: Αν αρχίσουμε να συζητάμε ποια είναι η τιμή των μεταναστών, είναι ντροπή για όλους μας.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατά δήλωσή του, ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί την οικονομική συνεισφορά τρόπο επίλυσης της μεταναστευτικής κρίσης, τονίζοντας ότι η οικονομική συνεισφορά είναι μία τελευταία επιλογή. Αυτό που έχει σημασία είναι η ευρεία συμμετοχή στον μηχανισμό μετεγκατάστασης. Στο τραπέζι υπάρχει και η δυνατότητα, οι μη πρόθυμες χώρες να προσφέρουν οικονομική συμβολή. Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι η χώρα του ζητά μια μόνιμη λύση η οποία να βασίζεται στην αλληλεγγύη και στη δραστηριοποίηση όλων των χωρών μελών της Ε.Ε, την ώρα που οι κυβερνήσεις στην Αυστρία και την κεντρική Ευρώπη, είναι αντίθετες σε κάτι τέτοιο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής, ώστε να εμποδίζουν την αναχώρηση παράτυπων μεταναστών που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη, από τα εδάφη τους. Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να εμβαθύνει τον διάλογο μαζί μας, δήλωσε ο Κούρτς. Ιδρυτικό μέλος του Αραβικού Συνδέσμου, η Αίγυπτος διαδραματίζει υποδειγματικό ρόλο στην καταπολέμηση της αναχώρησης παράτυπων μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη, υπογράμμισε ο Αυστριακός Καγκελάριος και συνέχισε λέγοντας, ότι η Αίγυπτος είναι η μόνη χώρα της Βόρειας Αφρικής, η οποία έχει καταφέρει από το 2016 να εμποδίσει όλες τις αναχωρήσεις μεταναστών μέσω θαλάσσης. 

Σχόλια