ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ ΣΤΟ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ

ΓΓ. ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ: Η εικόνα του αστυνομικού με το λευκό T –shirt προσβάλει όλους τους αστυνομικούς. 
Αρνητικές εντυπώσεις και προβληματισμό έχει προκαλέσει ο τρόπος που αντέδρασε ο αστυνομικός φρουρός κατά την επίθεση του Ρουβίκωνα σε φυλάκιο της πρεσβείας του Ιράν. Για την υπόθεση έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο φρουρός είχε φτάσει στο πόστο του λίγα λεπτά πριν την επίθεση, εκτελούσε δηλαδή την πρωινή βάρδια. Όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν είχε προλάβει να φορέσει τη στολή του και σκόπευε να ντυθεί λίγο αργότερα. Να σημειωθεί ότι στον δρόμο φορούν πολιτικά από την μέση και πάνω για να μην δίνουν στόχο.

Σε βίντεο που ανάρτησαν σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου οι δράστες, ένας από αυτούς ακούγεται να λέει στον αστυνομικό να βγει έξω για να μην τραυματιστεί από τα τζάμια και αυτός υπάκουσε κλειδώνοντας πίσω του την πόρτα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Γενικός γραμματέας του Σώματος Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, εξέφρασε τους φόβους ότι η νοοτροπία: Από το Ρουβίκωνα είναι, θα φύγουν, έχει περάσει σε ολόκληρη την ΕΛ.ΑΣ.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει μνημόνιο ενεργειών που αναφέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει ένας φρουρός όταν δέχεται επίθεση. Συγκεκριμένα, ο φρουρός έπρεπε να έχει δει από πριν τα μέλη του Ρουβίκωνα να πλησιάζουν ώστε να ενημερώσει άμεσα μέσω ασυρμάτου ότι δέχεται επίθεση. Ο αστυνομικός τελευταία στιγμή αντιλήφθηκε τι συμβαίνει. Το μνημόνιο ενεργειών προβλέπει ότι ο φρουρός μπορεί να πετάξει χειροβομβίδα κρότου-λάμψης ώστε να τρομάξει τους επιτιθέμενους. Περί ενδεχόμενου πυροβολισμού, το μνημόνιο αναφέρει, μπορεί να γίνει σε περίπτωση που κινδυνεύσει η ζωή του. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης, αναφερόμενος στο συμβάν δήλωσε: Συνεχώς αποδεικνύεται ότι η σταθερή σκοπιά έξω από δημόσια κτίρια, πρεσβείες, αστυνομικά τμήματα και κάθε λογής στόχους δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει ούτε καν αποτρεπτικά για κάθε επίδοξο ταραξία η ακόμη και εγκληματία. Ίσα ίσα μάλιστα δημιουργεί και έναν παραπάνω στόχο που είναι ο αστυνομικός που εκτελεί υπηρεσία εκεί, που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ειδοποιήσει για τυχόν επίθεση. Για ευνόητους λόγους δεν θέλω να αναφερθώ στην εικόνα η στις ενέργειες, όμως όταν εκ των πραγμάτων δεν δίνεις την δυνατότητα και την ευελιξία σε κάποιον να κάνει πολλά πράγματα δεν απέχει από το να τον οδηγείς στο να μην κάνει τίποτα.

Σχόλια