ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΑΔΟΥΡΟ

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), Λουίς Αλμάγκρο, σε συνέντευξη Τύπου στην Κολομβία, άφησε να υπονοηθεί ότι μία στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα για την ανατροπή της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, είναι πολύ πιθανή. Συγκεκριμένα ανέφερε: Σε ότι αφορά μια στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Μαδούρο, πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε αυτή την επιλογή. Μπροστά στα δεινά του λαού, την έξοδο του πληθυσμού που η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει προκαλέσει, θα πρέπει πρώτα να γίνουν διπλωματικές ενέργειες, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Η εξουσία της Βενεζουέλας χρησιμοποιεί τα βάσανα, την πείνα, την έλλειψη φαρμάκων και κατασταλτικά μέσα για να επιβάλει την πολιτική της βούληση στο λαό. Είναι απαράδεκτο.
Ο Λουίς Αλμάγκρο, επισκέφθηκε την Κολομβία, για ενημέρωση σχετικά με τα μεταναστευτικά κύματα από πολίτες της Βενεζουέλας, κατηγορώντας την δικτατορία όπως είπε του Νικολάς Μαδούρο για την άρνηση να λάβει ακόμα και ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση της σοβαρής οικονομικής κρίσης που πλήττει ολόκληρη τη Βενεζουέλα.
Από την άλλη πλευρά, ο ΟΗΕ κάνει ότι μπορεί αναγνωρίζοντας το καθεστώς του πρόσφυγα σε όσους ζητούν άσυλο. Υπάρχουν όμως δυσκολίες: πολλοί δεν έχουν διαβατήριο εξαιτίας της έλλειψης χαρτιού, είναι φορείς μεταδοτικών ασθενειών, όπως διφθερίτιδα, φυματίωση, ελονοσία, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται εμβολιασμοί και το σύστημα υγείας έχει διαλυθεί, η Κολομβία και το Περού έχουν περιορισμένους πόρους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όσων εγκαταλείπουν την Βενεζουέλα.

Σχόλια