ΕΡΝΤΟΓΑΝ. ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ

Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε νέες απειλές προς τις ΗΠΑ, διαμηνύοντας πως η χώρα του θα αναζητήσει άλλους συμμάχους, σε άρθρο του στους New York Times, αναφέροντας μεταξύ των άλλων: Η συνεργασία μας δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια από διαφωνίες. Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας να αναστρέψουμε αυτήν την επικίνδυνη τάση αποδείχθηκαν μάταιες. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αρχίσουν να σέβονται την κυριαρχία της Τουρκίας και να κατανοούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το έθνος μας, η συνεργασία μεταξύ μας θα τεθεί σε κίνδυνο. Η Ουάσινγκτον πριν είναι πολύ αργά, θα πρέπει να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές λύσεις. Οι μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας υπονομεύουν τα Αμερικανικά συμφέροντα και την ασφάλειά τους, ενώ αναγκάζουν την Τουρκία να αναζητήσει άλλους συμμάχους.
Όπως αναφέρει σε άρθρο της η Washington Post, με τη φράση «μια σφαίρα την ημέρα» έως ότου απελευθερωθεί ο Μπράνσον περιγράφουν κυνικά αξιωματούχοι, το διπλωματικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης, ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, έχουν επανειλημμένα καταστήσει σαφές στους Τούρκους ομολόγους τους, ότι ο τρόπος να περιοριστεί η ζημιά στην οικονομία της Άγκυρας και στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, είναι να απελευθερωθεί ο πάστορας χωρίς καθυστερήσεις.
Την ίδια ώρα, η Τουρκική λίρα συνεχίζει να καταρρέει. Την Παρασκευή, 6,43 λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο, δηλαδή η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση 13,7%. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι Ισπανικές τράπεζες έχουν άνοιγμα 83,3 δισ. δολαρίων στην Τουρκία, οι Γαλλικές 38,4 δισ. και οι ιταλικές 17 δισ. δολάρια.

Σχόλια