ΕΙΧΑΜΕ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ


ΑΓΝΩΣΤΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΑΝ 
ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
Οι Γερμανικές αρχές αντέδρασαν με μεγάλη καθυστέρηση και το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου στη Γερμανία, σχετικά με τους καρκινοπαθείς που λάμβαναν θεραπεία επί χρόνια με προφανώς κλεμμένα και εν μέρει αναποτελεσματικά φάρμακα από την Ελλάδα, παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Οι Γερμανικές εποπτικές αρχές δεν αντέδρασαν, παρά το γεγονός ότι οι Ελληνικές αρχές τις είχαν ενημερώσει από το 2016. Αυτό σημειώνει σε ρεπορτάζ της και η Bild, η οποία μάλιστα αναφέρει ότι οι έλεγχοι διενεργήθηκαν μόλις στο τέλος του 2017. Παρέλειψαν μάλιστα να ενημερώσουν τις κλινικές, τους γιατρούς και τους ασθενείς.
Η υπουργός Υγείας πάντως του Βρανδεμβούργου Ντιάν Γκόλτζε, έδρα της εταιρείας Lunapharm μέσω της οποίας γινόταν η διακίνηση των φαρμάκων, σε έντεκα κρατίδια της Γερμανίας αρνείται να παραιτηθεί, παρά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται.
Ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε στη Bild: Η κριτική στις Γερμανικές αρχές είναι απολύτως σωστή. Ενήργησαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και μέχρι σήμερα δεν έχουν αναγνωρίσει την τεράστια διάσταση του σκανδάλου.
Σύμφωνα με τις Γερμανικές αρχές, δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ασθενών που πέθαναν, αφού δεν λάμβαναν αποτελεσματικά φάρμακα, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις από την Ελληνική πλευρά.
Να σημειωθεί ότι 2 Ιουνίου 2017, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων  απευθύνθηκε στην Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για τον έλεγχο που έκανε σε φαρμακείο  στην οδό Σκρα στην Καλλιθέα, έπειτα από άλλον έλεγχο που είχε που είχε διενεργηθεί από τις Γερμανικές Αρχές στην φαρμακαποθήκη LUNAPHARM. Είχαν διαπιστώσει ότι η φαρμακαποθήκη εισήγαγε ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από το φαρμακείο της Καλλιθέας. Τα φάρμακα ήταν με Ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας, καθώς και τιμολόγια του φαρμακείου. Στους Γερμανούς αστυνομικούς, επεδείχθη μεταφρασμένη άδεια του φαρμακείου της Καλλιθέας, όπου στην Αγγλική μετάφραση υπήρχε προσθήκη δυνατότητας χονδρικής πώλησης, χωρίς να υπάρχει όμως στο αρχικό κείμενο. 
Ο εισαγγελέας του Πότσνταμ, είχε διεξάγει τον Νοέμβριο του 2017 έρευνα για κλεπταποδοχή και παραβίαση του νόμου περί φαρμάκων στην εταιρεία Lunapharm, μέσω της οποίας διακινούνταν τα φάρμακα. Η εκπομπή «Κontraste» ανέφερε ότι στην Ελλάδα εκλάπησαν από το 2013 έως τις αρχές του 2017 ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα από φαρμακεία των νοσοκομείων και ότι εξήχθησαν παράνομα στη Γερμανία από ένα διεθνές εγκληματικό δίκτυο. Σε αυτά περιλαμβάνονται ευαίσθητα αντικαρκινικά φάρμακα που πρέπει συνεχώς να αποθηκεύονται, να ψύχονται και να μεταφέρονται με τον κατάλληλο τρόπο. Εάν αυτό δεν γίνει τα φάρμακα μπορεί εν μέρει ή εξολοκλήρου να απωλέσουν τις ιδιότητές τους. Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τη θεραπεία των καρκινοπαθών. Η Ελληνική αστυνομία ανακοίνωσε σε σχετική συνέντευξη τύπου στις αρχές Μαΐου 2018 ότι οι χώροι όπου κατασχέθηκαν τα φάρμακα ήταν ακατάλληλοι, με αποτέλεσμα τα φάρμακα αυτά να είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Υπάρχουν όμως και άλλες παρατυπίες από Γερμανικής πλευράς. Το υπουργείο Υγείας Βρανδεμβούργου είχε δηλώσει στο μαγκαζίνο του ARD ότι η LAVG έχει κάνει αιφνιδιαστική δειγματοληπτική έρευνα στην Lunapharm. Ωστόσο, έρευνα της εκπομπής Konttraste κατέδειξε ότι η έρευνα δεν πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά. Μάλιστα, η εκπομπή έχει στα χέρια της e-mails, τα οποία αποδεικνύουν ότι η δειγματοληψία είχε προαναγγελθεί και περιελάμβανε μόνο τα λεγόμενα δείγματα για έλεγχο.

Σχόλια