ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ - ΚΑΝΑΔΑ


Μετά από αναφορές του υπουργείου εξωτερικών του Καναδά για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, το Ριάντ ανακάλεσε τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στον Καναδά και έδωσε στον Kαναδό πρεσβευτή διορία 24 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα. Συγχρόνως πάγωσε τις διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ έλαβε κι άλλα μέτρα αντιποίνων μετά την έκκληση που απηύθυνε η Οτάβα, ώστε να απελευθερώσουν αμέσως οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, φυλακισμένες ακτιβίστριες και ακτιβιστές που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης ακυρώθηκαν οι αεροπορικές πτήσεις μέσω του εθνικού αερομεταφορέα στο Τορόντο.
Όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Σουνιτικού βασιλείου SPA, οιι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανέστειλαν όλα τα προγράμματα νοσηλείας ασθενών στον Καναδά και συντονίζουν τη μεταφορά όλων των Σαουδαράβων πολιτών που νοσηλεύονται σε Καναδικά νοσοκομεία σε ιδρύματα εκτός Καναδά.
Η Saudi Gazette αναφέρει, ότι χιλιάδες Σαουδάραβες σπουδαστές που φοιτούσαν στον Καναδά μέσω προγραμμάτων υποτροφιών και κατάρτισης είδαν ότι η χρηματοδότησή τους ακυρώθηκε. Το βασίλειο θα συνεχίσει να πληρώνει για τα ακαδημαϊκά προγράμματα αυτών των σπουδαστών, οι οποίοι όμως θα αναγκαστούν να βρουν νέες ευκαιρίες σε άλλες χώρες, με πιθανότερο προορισμό τις ΗΠΑ.

Σχόλια