ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

Την ώρα που η κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας συνεχίζεται με έντονο ρυθμό, η Κυπριακή κυβέρνηση δίνει έμφαση στην αναβάθμιση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις, που θα αποδεικνύουν τη στρατηγική φύση της σχέσης Λευκωσίας και Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους.
Ο Κύπριος υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου, τόνισε πως δεν ενδιαφέρει την Ελληνοκυπριακή πλευρά ούτε η δημιουργία εντυπώσεων ούτε το παιχνίδι επίριψης ευθυνών, αλλά η ουσία, ενώ το δίλημμα των Τουρκοκυπρίων δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρο: Επιθυμούν ένα μέλλον σε μια επανενωμένη πατρίδα μαζί με τους Ελληνοκύπριους σε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. ή ένα μέλλον με την Τουρκία με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται;, με έντονη πεποίθηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων προτιμά το πρώτο.
Σχετικά με την απομάκρυνση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα επηρεάσει όχι μόνο τα δεδομένα στην Κύπρο, αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα στην περιοχή.

Σχόλια