ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΠΑ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ



Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Τουρκίας, καθώς η κυβέρνηση Τράμπ ανακοίνωσε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, προσπαθώντας να ασκήσει πιέσεις προς την κυβέρνηση της Άγκυρας για την απελευθέρωση του Αμερικανού προτεστάντη πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2016. Ο Μπράνσον, 50 ετών σήμερα, που ζει στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, βρισκόταν στη φυλακή για περίπου 21 μήνες, προτού τεθεί κατ’ οίκον περιορισμό την προηγούμενη εβδομάδα. Ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, με την Ουάσιγκτον να επιζητάει την απόσυρση των κατηγοριών και την επιστροφή του. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, οι κυρώσεις αφορούν στο πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων των δύο Τούρκων υπουργών εντός της δικαιοδοσίας των ΗΠΑ.
Το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αμντουλχαμίντ Γκιούλ και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, υπηρετούν ως ηγετικά στελέχη των Τουρκικών κυβερνητικών οργανισμών που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Toύρκος πρωθυπουργός απείλησε με πόλεμο τις ΗΠΑ, ενώ την ίδια ώρα Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορούν την Ουάσινγκτον ότι ανεφοδίαζε τα μαχητικά των πραξικοπηματιών από τη βάση του Ιντσιρλίκ και γι αυτό την έκλεισαν, αφού η Τουρκική κυβέρνηση είχε πληροφορίες ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ βοηθούσαν στον ανεφοδιασμό των μαχητικών F-16 των πραξικοπηματιών, για να πυρπολήσουν κυβερνητικά κτίρια, αλλά και το προεδρικό παλάτι.
Να σημειωθεί ότι πριν την ανακοίνωση των κυρώσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Αμερικανική κυβέρνηση ότι καθοδηγείται από μια Ευαγγελιστική και Σιωνιστική νοοτροπία, όπως ανέφερε.

Σχόλια