ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ


H τουρκική οικονομία στροβιλίζεται,  η τουρκική λίρα διολισθαίνει όλο και περισσότερο έναντι του δολαρίου και ο Ερντογάν << το χαβά του >>. Ο Τράμπ εξοργίζεται μέρα με τη μέρα περισσότερο, ιδιαίτερα με τις απειλές από την πλευρά της Άγκυρας και η Ουάσινγκτον κάνει λόγο για << άσφαιρα πυρά >>. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην Ασία, η τουρκική λίρα έπεσε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 7 λιρών έναντι του δολαρίου. Οι επενδυτές περιμένουν αύξηση των επιτοκίων για στήριξη της λίρας. Ο Ερντογάν υποστήριξε χθες ότι τα επιτόκια αποτελούν εργαλείο εκμετάλλευσης και ότι δεν σκοπεύει να πέσει στην παγίδα.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ
Το δολάριο ανεβαίνει, το ευρώ διολισθαίνει. Και καθώς το Ιράν πήρε θέση υπέρ της Τουρκίας και κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, ακριβαίνει το πετρέλαιο και σήμερα τιμάται 68 δολάρια το βαρέλι. Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με σημαντική πτώση -1,98%. H κρίση είναι χειρότερη από την κατάρρευση της Lehman Brothers  και χειρότερη από το κραχ του 1998, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, ενώ σταμάτησε η διαπραγμάτευση των μετοχών τριών μεγάλων τραπεζών της Τουρκίας. Με το άνοιγμα των αγορών, οι τραπεζικές μετοχές της ευρωζώνης σημείωσαν πτώση 1,2% σε χαμηλό έξι εβδομάδων.
Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανοίγει έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια και προειδοποιεί ότι θα κινηθεί δικαστικά κατά κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού , καθώς και κατά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα κριθεί ότι εξυπηρετούν στόχους της επίθεσης.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, αν και επισήμως οι ΗΠΑ αρνούνται ότι βρίσκονται σε οικονομικό πόλεμο με την Τουρκία, ο Τραμπ έχει δώσει σαφείς οδηγίες στον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ, ώστε να ασκηθούν στοχευμένες κυρώσεις εναντίον προσώπων που βρίσκονται πολύ κοντά στο οικογενειακό και πολιτικό περιβάλλον του Τούρκου προέδρου. Οι Αμερικανικές αρχές φαίνεται πως έχουν εντοπίσει ακίνητα συνεργατών του Ερντογάν στις ΗΠΑ. Παλαιότερα, μάλιστα, είχε δημοσιευτεί ότι και η οικογένεια του Τούρκου προέδρου έχει αγοράσει ακριβά διαμερίσματα στην Αμερική.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν, πως ο πρόεδρος Τράμπ δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις αποφάσεις που φέρεται να έχει ήδη λάβει κατά της Τουρκίας, δεδομένου ότι έχει στραμμένο το βλέμμα του στις εσωτερικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που θα γίνουν το Νοέμβριο, κρατώντας και πιέζοντας για το θέμα της απελευθέρωσης του Άντριου Μπράνσον, για να μπορέσει να διατηρήσει την υποστήριξη του χριστιανικού εκλογικού σώματος, που δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στην απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα. Μέσα στις πιέσεις συμπεριλαμβάνεται και το πάγωμα στις πωλήσεις των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν εχθές δήλωσε , ότι το τωρινό επίπεδο της τουρκικής λίρας και οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες δεν μπορούν να ερμηνευτούν με την λογική. Όλα είναι ένα σχέδιο εναντίον της Τουρκίας. Μιλώντας στα γραφεία του κόμματός του στην Τραπεζούντα, ο Ερντογάν επανέλαβε την έκκληση του προς τους Τούρκους να πουλήσουν ευρώ και δολάρια για να ενισχύσουν την λίρα.

Σχόλια