ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30 ΜΕΛΗ ΜΚΟ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

ΒΙΤΡΙΝΑ Η ΜΚΟ ERCI

Παράνομη διακίνηση ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ και ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ από την Τουρκία σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ένα οργανωμένο παράνομο εγκληματικό δίκτυο, οι ενέργειες του οποίου αποκαλύφθηκαν από έρευνα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης. 

Τον Φεβρουάριο σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος δύο ξένων υπηκόων, μελών ΜΚΟ, για πλαστογραφία, παραβίαση μυστικών της Πολιτείας και κατασκοπεία  από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης. 
Είχαν εντοπιστεί στη Μυτιλήνη να επιβαίνουν σε τζιπ, το οποίο κάτω από τις νόμιμες πινακίδες κυκλοφορίας έφερε πλαστές πινακίδες, στρατιωτικού τύπου, με το εθνόσημο. 

Η προκαταρκτική εξέταση κατόπιν Εισαγγελικής παραγγελίας, εξακρίβωσε τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και την εμπλοκή 30 ατόμων, 6 Ελλήνων και 24 ξένων υπηκόων, μελών της ίδιας ΜΚΟ. 
Η εγκληματική δράση ξεκίνησε στα τέλη του 2015. Διευκόλυνση παράνομης εισόδου στην Ελλάδα μέσω των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με σκοπό το χρηματικό κέρδος.

Από 09-12-2017 έως 09-02-2018, τα μέλη της οργάνωσης, σε πολλές περιπτώσεις, ανέμεναν την άφιξη λέμβων, χρησιμοποιώντας το όχημα με τις πλαστογραφημένες πινακίδες κυκλοφορίας και διευκόλυναν τα συνεργαζόμενα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών, για την  διακίνηση μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, σε 11 τουλάχιστον περιπτώσεις, από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. 
Από την παράνομη δράση της η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε σημαντικά χρηματικά πόσα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα. Τα μέλη της οργάνωσης αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατασκοπεία, παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, πλαστογραφία, καθώς και των παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης και της νομοθεσίας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. 

Σήμερα το πρωί συνελήφθη ένα ακόμη άτομο Ελληνικής καταγωγής, κατηγορούμενο για την ίδια υπόθεση.

Η έρευνα συνεχίζεται διότι όπως φαίνεται επίκεινται νέες συλλήψεις.

Σχόλια