ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΛΑΒΡΟΦ



ΥΠΟΧΕΙΡΙΟ ΤΗΣ  ΔΥΣΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ
Διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, λόγω της απόφασης της Ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει τους δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε άλλους δύο. Η Αθήνα κατηγορεί τη Μόσχα για προσπάθεια παρέμβασης σε ευαίσθητα ζητήματα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα στο ονοματολογικό των Σκοπίων.
Η Ουάσιγκτον βρίσκεται πίσω από την αντιρωσική απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε σε δήλωσή του εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ όπως μετέδωσε το Sputnik.
ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΗΚΕ Ο ΛΑΒΡΟΦ. ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι τελευταίες πληροφορίες από το Κρεμλίνο αναφέρουν ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ, αποφάσισε να μην επισκεφθεί την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, όπως είχε προγραμματιστεί κατά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά, τον Ιούνιο στη Μόσχα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ, η προγραμματισμένη για το φθινόπωρο επίσκεψη βρίσκεται στον αέρα και η προετοιμασία της έχει ανασταλεί.
Σε συνέντευξη που έδωσε ο Λαβρόφ στον Λάρι Κινγκ, ανέφερε μεταξύ των άλλων: Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα είναι όμοια με την πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ, η οποία βασίζεται σε ανυπόστατη ρητορική σε βάρος της Μόσχας. Αυτό γίνεται μεταδοτικό. Δεν μας παρουσίασαν καμία απόδειξη για την παράνομη δράση Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα.
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Ελληνικές διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν αβάσιμες τις κατηγορίες ότι η απόφαση για την απέλαση των δύο διπλωματών υπαγορεύθηκε από τις ΗΠΑ. <<οι Ρώσοι δυσκολεύονται να αντιληφθούν το δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπουν τρίτες δυνάμεις από πίσω>>.
Δημοσίευμα των Financial Times  αναφέρει περίεργη κινητικότητα των Ρώσων στην Αλεξανδρούπολη και απόπειρες δωροδοκίας. Η μία από τις απόπειρες δωροδοκίας απέτυχε, όταν Έλληνας αξιωματικός ανέφερε το περιστατικό στους ανωτέρους του.  Αλλά για την Ελλάδα να διώξει Ρώσους αξιωματούχους είναι υπερβολικό, όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολιτισμικοί και θρησκευτικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα κυβερνάται από ένα κόμμα που κάποτε απολάμβανε των στενών δεσμών με το Κρεμλίνο, συνεχίζει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας δήλωση Έλληνα αξιωματούχου: πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο. Ακόμα και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, όταν ήμασταν ένα κράτος πρώτης γραμμής κατά του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Ελλάδα είχε αποφύγει να απελάσει ανατολικοευρωπαίους διπλωμάτες.
Η εφημερίδα ρίχνει λάδι στη φωτιά, αναφέροντας ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες πιστεύεται ότι πλήρωσαν ακροδεξιές οργανώσεις για να επηρεάσουν πολίτες στο Σκοπιανό ζήτημα: Μπορείς να εξαγοράσεις  με 20-30.000 ευρώ στην Αλεξανδρούπολη όπου η ανεργία είναι υψηλή και οι νέοι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα, δήλωσε διπλωμάτης δυτικής χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, έλαβε θέση υπέρ της Ελλάδας, ενώ η Μόσχα επιμένει στην υιοθέτηση ισοδύναμων αντιμέτρων στην απέλαση των διπλωματών, καθώς εξέφρασε <<σφοδρή δυσαρέσκεια>>  για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Σχόλια