ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ


ΚΑΝΕΙΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΗ.

Για το φετινό καλοκαίρι, η παρθένα παραλία Μύλος της Λευκάδας στον Άγιο Νικήτα, βρίσκεται στη 10δα των προτιμήσεων των επισκεπτών του TripAdvisor, του μεγαλύτερου ιστότοπου διακοπών στον κόσμο, για το 2018.  Πεντακάθαρα νερά, μοναδική θέα  και μακριά μέχρι τώρα τουλάχιστον από ανθρώπινη παρέμβαση. Χαρακτηριστικό της παραλίας, τα σπάνια αμμόφιλα, όπως ο Κρίνος της Θάλασσας, καταγεγραμμένος  σε 34 περιοχές Natura.

Στις  4 Ιουνίου, η Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας, που ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας & Κοινοφελών Περιουσιών, παραχώρησε στους ιδιώτες το δικαίωμα χρήσης κοινόχρηστης έκτασης αιγιαλού-παραλίας, για να τοποθετηθούν  ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα.  Έτσι, ένα μήνα μετά η παραλία μετατράπηκε σε εμπορευματοποιημένη, χάνοντας τη φυσικότητά της και τη μοναδική της αίγλη.

Τοπικοί φορείς και κάτοικοι, αντέδρασαν και προχώρησαν σε κινητοποιήσεις.
Σε ψήφισμα τους οι κάτοικοι του Αγίου Νικήτα αναφέρουν: 
Όλες οι γενιές που έζησαν, μεγάλωσαν και ταξίδεψαν στη Λευκάδα θαύμασαν τη μοναδικότητα της παραλίας Μύλος. Πρόκειται για ένα ανεκτίμητο οικοσύστημα φυσικού πλούτου με αμμοθίνες, σπάνια είδη φυτών όπως ο Κρίνος της Θάλασσας, πεντακάθαρα νερά και μια παραλία χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Ο Μύλος δεν είναι, όμως, μόνον ένα παρθένο τοπίο. Είναι ένα σημείο αναφοράς για εμάς τους κατοίκους. Είναι τα βιώματα, οι εικόνες και οι μνήμες που συνιστούν την ταυτότητα της περιοχής μας. Από τον Ιούλιο του 2018, για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού, ένας ντόπιος επιχειρηματίας τοποθέτησε εκατοντάδες ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία, αλλάζοντας εντελώς το τοπίο. Η άδεια δόθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία και την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου στη Αθήνα, που σκοπός της είναι να ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο για να πληρώνει τους δανειστές και τις τράπεζες. Αυτό κατέστη δυνατό με τον μνημονιακό νόμο του 2017, όπου η δικαιοδοσία των παραλιών κατά τη θερινή περίοδο, αφαιρέθηκε από τους Δήμους και πέρασε αποκλειστικά στην Κτηματική υπηρεσία και την ΕΤΑΔ. Ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι δεν έχουν πλέον κανένα λόγο πάνω στα μέρη στα οποία ζουν. Κανείς δεν μας ρώτησε αν συμφωνούμε να μετατραπεί η παραλία μας σε ένα συνονθύλευμα ξαπλωστρών και καντινών.

Σχόλια