ΤΡΑΜΠ. ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΠΕΙΛΕΣ ΜΕΤΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ

 

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, φέρεται να είπε, πως εάν οι σύμμαχοι δεν αυξήσουν αμέσως τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους, τότε οι Αμερικανοί θα πορευτούν μόνοι τους. Αυτό μετέδωσε το DPA επικαλούμενο διπλωματικές πηγές. 
Σύμφωνα με το Reuters, oι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ζήτησαν στη συνέχεια από την Ουκρανία και τη Γεωργία, χώρες που δεν ανήκουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, να αποχωρήσουν από την αίθουσα για μια έκτακτη συζήτηση μεταξύ μόνο των μελών. Ο Τράμπ μάλιστα, κάποια στιγμή σπάζοντας το διπλωματικό πρωτόκολλο, απευθύνθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο με το μικρό της όνομα, λέγοντάς την: Άνγκελα, πρέπει να κάνεις κάτι γι' αυτό. 
Ο ίδιος το πρωί σε ανάρτησή του, μεταξύ των άλλων ανέφερε: Η Γερμανία ξεκίνησε να πληρώνει τη Ρωσία, τη χώρα από την οποία χαίρει προστασίας ενεργειακά, δισεκατομμύρια δολάρια για τις ενεργειακές της ανάγκες που προέρχονται από νέο αγωγό φυσικού αερίου από την Ρωσία. Μη αποδεκτό. Όλα τα έθνη του ΝΑΤΟ πρέπει να ανεβάσουν στο 4% του ΑΕΠ τις στρατιωτικές τους δαπάνες.  
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ όμως, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη συνεδρίαση που διεξήχθη με θέμα τις αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών, δήλωσε: Το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από όσο ήταν πριν δύο ημέρες. Η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά μένει να ξεκαθαριστεί το θέμα με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη. Κάνοντας όμως μία στροφή στα λεγόμενά του, για να δείξει ισχυρός, δήλωσε ότι εάν θέλει μπορεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, χωρίς την έγκριση του Αμερικανικού Κογκρέσου, αν και δεν εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

Σχόλια