ΤΣΕΧΙΑ. ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΣ ΠΑΝΕ ΑΛΛΟΥ



Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας  απέρριψε την πρόταση της Άγγελα Μέρκελ να υιοθετηθεί πιο ευέλικτη προσέγγιση από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή. Ο Αντρέι Μπάμπις ανέφερε ότι η προστασία των συνόρων πρέπει να είναι ευθύνη των κρατών-μελών, ακολουθώντας την αντίδραση σχετικά με το ζήτημα και άλλων κυβερνήσεων χωρών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης.
Στα τέλη του μήνα, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος ως προς τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, ενώ η κα Μέρκελ πρότεινε το Σαββατοκύριακο να υιοθετηθεί πιο ευέλικτη αντιμετώπιση έναντι των χωρών που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες. Οι χώρες πάντως αυτές, θα καλούνται να συνεισφέρουν σε άλλα πεδία. Η καγκελάριος της Γερμανίας πρότεινε ο FRONTEX, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής να δρα ανεξάρτητα.
Ο φιλορώσος και ευρω-σκεπτικιστής επιχειρηματίας πρωθυπουργός της Τσεχίας, δεν δέχεται κάτι τέτοιο: Η ιδέα ότι ο FRONTEX θα τα φυλάει όλα μόνος του δεν είναι ρεαλιστική μακροπρόθεσμα. Τα κράτη είναι αυτά που πρέπει να φυλάσσουν τα σύνορά τους. Πρόσθεσε δε πως πρέπει να σταματήσουμε τη μετανάστευση από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στην Αφρική και στη Συρία.

Να σημειωθεί ότι η λεγόμενη ομάδα του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία), τηρεί ανυποχώρητη στάση στο ζήτημα.  Οι χώρες μέλη της έχουν υποδεχθεί ελάχιστους πρόσφυγες.

Ανάμεσα στα κεντρικά ζητήματα της συνόδου κορυφής του Ιουνίου, θα είναι το μεταναστευτικό, με τη Μέρκελ να είναι προς το παρόν απαισιόδοξη.

Σχόλια