ΑΝΑΒΟΥΝ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ. ΩΡΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ. 

ΟΙ ΟΘΩΝΟΙ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΕΕΙ Ο ΜΠΕΡΙΣΑ.

Ύποπτος ο ρόλος όπως όλα δείχνουν του Μάθιου Νίμιτς, να ζητήσει την αλλαγή της ονομασίας από «Severna Macedonija» σε «North Macedonia». Πρότεινε να μεταφραστεί ο όρος «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στα αγγλικά και να μην αναγράφεται σε σλαβική γλώσσα.
Έμπειροι αναλυτές συμπεραίνουν ότι εάν οι Σκοπιανοί συνεχίσουν τις καθυστερήσεις, τότε η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε φιάσκο.
Ο Ζάεφ, προσπαθεί να πείσει τους πάντες πως  η κυβέρνησή του δεν βάζει εμπόδια  στην επίλύση του ζητήματος της ονομασίας, αλλά ζητάει να υπάρξει: ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Όπως δήλωσε, είναι σημαντικό, να επιτευχθεί μια ποιοτική και αμοιβαία αποδεκτή λύση η οποία θα είναι βιώσιμη και η κυβέρνηση των Σκοπίων παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει και ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της Δημοκρατίας της. Οι εικασίες περιφερειακών ΜΜΕ, σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές, δεν μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο εθνικού συμφέροντος. Η οικοδόμηση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το κοινό μέλλον και η συνεργασία στο μέλλον μόνον θα αυξάνεται. Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων, της ένταξης στην ΕΕ και του ΝΑΤΟ και είναι σαφές ότι για την επίτευξή τους είναι απαραίτητο να ξεπεραστεί το πρόβλημα του ονόματος.
Να σημειωθεί ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, αφού σε τρεις εβδομάδες ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακολουθεί η Σύνοδος του NATO, 11 και 12 Ιουλίου.

ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟΣ ΜΠΕΡΙΣΑ
Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, υποστήριξε πως οι Οθωνοί, το δυτικότερο νησί της Ελλάδας, δεν είναι Ελληνικό, υπονοώντας πως ανήκει στην Αλβανία.
Στοχοποίησε τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, χαρακτηρίζοντας τον ως ακραίο εθνικιστή, 
λέγοντας μεταξύ των άλλων: Τα νησιά Οθωνοί είναι θέμα σημαίνον και για τα εγχώρια ύδατα και για την ΑΟΖ. Σας καλώ να διαβάσετε τη δήλωση Καμμένου, ενός υπουργού αντι-Αλβανού και εξτρεμιστή, ενός ακροδεξιού κόμματος, ακραίος εθνικιστής, που ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τα χωρικά σύνορα της χώρας του φυσικά εις βάρος της Αλβανίας, γιατί τέτοια κόλπα δεν μπορούν να τα κάνουν στην Τουρκία.

Σχόλια