ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ Η ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ


Με απόφαση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, τα λιμάνια της χώρας, δεν πρόκειται να επιτρέψουν την είσοδο στο πλοίο Aquarius. Το πλοίο το οποίο ανήκει στη μη κυβερνητική οργάνωση Sos Mediterranèe  μεταφέρει 629 μετανάστες και πρόσφυγες.
Είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία παίρνει μία τέτοια απόφαση.  Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, με επιστολή του, ζήτησε από τις αρχές της Μάλτας να επιτρέψουν στο πλοίο να αγκυροβολήσει στη Βαλέτα.
Ο ίδιος, που είναι και αντιπρόεδρος της Ιταλικής κυβέρνησης, υποστήριξε πως υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι στα πλοία με τους πρόσφυγες και μετανάστες επιβαίνουν τρομοκράτες και τόνισε πως η χώρα του δέχεται επίθεση. 
Κατήγγειλε τα πλοία ορισμένων φιλανθρωπικών οργανώσεων που «συμπεριφέρονται σαν ταξί» όπως είπε, για πρόσφυγες και μετανάστες.

Την απόφαση για κλείσιμο των λιμανιών στην προκειμένη περίπτωση, η νέα κυβέρνηση την δικαιολόγησε, αναφέροντας ότι η Μάλτα αρνείται σχεδόν συστηματικά, να δεχθεί πλοία στα οποία επιβαίνουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Η Ιταλία δέχεται επίθεση από τον νότο όχι από την ανατολή, είχε πει πρόσφατα σε δημοσιογράφους ο κ. Σαλβίνι, σε μια έμμεση αναφορά στην παραδοσιακή έμφαση του ΝΑΤΟ για τυχόν σύγκρουση με την Ρωσία, με την οποία η νέα Ιταλική κυβέρνηση θέλει να έχει καλές σχέσεις. 

Σχόλια