ΡΩΣΙΚΟΣ Ο ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ MH 17

 
 
Aπό Ρωσική στρατιωτική μονάδα εκτοξεύθηκε ο πύραυλος που κατέρριψε πάνω από την ανατολική Ουκρανία την πτήση MH17 της Malaysia Airlines τον Ιούλιο του 2014. Το αεροπλάνο είχε ξεκινήσει από το Άμστερνταμ στις 12:15 τοπική ώρα με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ στην οποία επρόκειτο να φτάσει έντεκα ώρες και σαράντα πέντε λεπτά αργότερα. Αλλά τέσσερις ώρες μετά την απογείωση η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έχασε κάθε επαφή της πτήσης MH17. Το θλιβερό αποτέλεσμα 298 νεκροί, στην πλειονότητά τους Ολλανδοί. Μεταξύ των επιβατών ήταν και ο Ολλανδός γερουσιαστής Βίλεμ Βίτεφεεν.

'Oπως ανακοίνωσε ο Ολλανδός ερευνητής Βίλμπερτ Παουλίσεν, το πόρισμα καταδεικνύει πως ο πύραυλος Bouk - Telar που κατέρριψε το αεροσκάφος είχε εκτοξευθεί από την 53η ταξιαρχία αντιαεροπορικής άμυνας με έδρα το Κουρσκ, στη Ρωσία.

 Μια Κοινή Ερευνητική Ομάδα, που αποτελείται από την Ολλανδία, την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Μαλαισία και την Ουκρανία, συγκεντρώνει στοιχεία για ποινική έρευνα σχετικά με την κατάρριψη του αεροσκάφους. Οι Ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν πως η δίκη οποιουδήποτε υπόπτου συλληφθεί θα πραγματοποιηθεί στην Ολλανδία βάσει μιας συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη στην κατάρριψη του αεροσκάφους.

Σχόλια