ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΧΑΜΗΛΑ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ


Η ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ
Βυθίστηκε η αξία της τουρκικής λίρας σήμερα μετά από δεύτερη βουτιά στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Η λίρα είχε απώλειες πάνω από 25% και έπεσε στα 4,9 ανά δολάριο. Η πτώση  οφείλεται στην αποτυχία τους τουρκικής κεντρικής τράπεζας να ανασχέσει προηγούμενες απώλειες μέσω της αύξησης των επιτοκίων. 
Εν τω μεταξύ οι επενδυτές πιέζουν την κεντρική τράπεζα να αψηφήσει τις εντολές του Ερντογάν να παραμείνουν σταθερά τα επιτόκια, μιάς και ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να παραμείνουν χαμηλά τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, ώστε να μπορούν να δανείζονται οι πολίτες φθηνά. Οι επενδυτές απο την άλλη ζητούν αύξηση των επιτοκίων ώστε να σταματήσει η κατρακύλα της λίρας.
Αν και η οικονομική ανάπτυξη έχει ενισχυθεί, η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν αντισταθμίζει το χαμηλό πραγματικό επιτόκιο με σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων αλλά ακολουθεί τα επανειλημμένα αιτήματα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι ειδικοί προειδοποιούν για υπερθέρμανση της Οικονομίας, καθώς τα φτηνά δάνεια υπερβαίνουν τη ζήτηση. 
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας (γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν), Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε ότι η πτώση της λίρας οφείλεται σε παρεμβάσεις των εχθρών της Τουρκίας. Είπε μεταξύ των άλλων ότι πρόκειται για μία ξεκάθαρη επιχείρηση κατά της Τουρκίας και πρόσθεσε: Όλοι γνωρίζουν ότι κόβουν τα δικά τους χέρια, δηλαδή ξένες πηγές προκαλούν ζημίες στους εαυτούς τους για να επηρεάσουν την τουρκική πολιτική ατζέντα μέσω της οικονομίας. Προσπαθούν να ψαλιδίσουν τα γένια της Τουρκίας, όμως μετά τις 25 Ιουνίου τα γένια της Τουρκίας θα μεγαλώσουν ξανά, αλλά τα χέρια κάποιων θα έχουν παραμείνει στο τραπέζι.

Σχόλια