ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Ενωτικά οι τρεις Ομοσπονδίες των ποντιακών σωματείων της χώρας, τίμησαν σήμερα την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 
Η Πανποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων  Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ (ΠΟΣΕΠ), πραγματοποίησαν κοινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, παρουσία Ποντίων και όχι μόνο, από κάθε γωνιά της χώρας και το εξωτερικό.
Με κεντρικό σύνθημα «Συμμετέχουμε - Τιμούμε - Διεκδικούμε», οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας. Κεντρικός ομιλητής ο συγγραφέας και ακτιβιστής για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με καταγωγή από την Λιβερά της Ματσούκας, Ταμέρ Τσιλινγκίρ.  Η Λιβερά υπήρξε έδρα της μητροπόλεως Ροδοπόλεως, για όσο διάστημα λειτούργησε το 19ο και 20ό αι. Μετά την Ανταλλαγή οι Λιβερίτ’ εγκαταστάθηκαν στον Τετράλοφο  Κοζάνης, στο Ροδοχώρι Νάουσας, στην Ασβεστόπετρα Πτολεμαΐδας, στην Καστανιά και Λιβερά Λακωνίας κ.α.
Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία και συγκέντρωση έξω από το Τουρκικό προξενείο. Εκεί οι συγκεντρωθέντες τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο και φώναξαν συνθήματα κατά του Ερντογάν.

Σχόλια