Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΙΣ ΗΠΑ !!

Δεν θα παραδοθούν στις 23 Ιουνίου τα F-35 στην Τουρκία. <<Τούρκος>> έγινε ο Τσαβούσογλου: Θα έχετε αντίποινα!!

Σύμφωνα με το πρακτορείο REUTERS, το Κογκρέσο στις ΗΠΑ συζητά την έγκριση του αμυντικού προϋπολογισμού 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2018-2019, με γνώμονα τον ανταγωνισμό με Ρωσία και Κίνα, αλλά και το ενδεχόμενο προσωρινής διακοπής πώλησης αμυντικών συστημάτων στην Τουρκία. 

Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε λανθασμένη και παράλογη την πρόταση να επιβληθούν κυρώσεις. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό δεν αρμόζει σε συμμαχικές χώρες. Η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα εφόσον διακοπούν οι πωλήσεις αμυντικών συστημάτων στη χώρα του, ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Η Επιτροπή ζητά από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να παρέχει στο Κογκρέσο μια αναλυτική έκθεση για τις σχέσεις της Τουρκίας και ΗΠΑ. Θα εμποδίσει δε την πώληση στην Τουρκία κυρίων οπλικών συστημάτων, μέχρι η μελέτη του Πενταγώνου να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στο Κογκρέσο.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Η μη παράδοση των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία. Εάν τελικά ψηφιστεί, η διαδικασία παράδοσης θα παγώσει, μέχρι την έκθεση του Πενταγώνου.

Η Τουρκία σημειώνει το Reuters, μπορεί να υποστήριζε τη μάχη των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους, όμως είναι οργισμένη με τη στήριξη  που παρέχουν στους Κούρδους μαχητές στη Συρία. Παράλληλα οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αγορά των Ρωσικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία. Ζητούν επίσης την άμεση απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και όλων των Αμερικανών που κρατούνται σε φυλακές της Τουρκίας.

Σχόλια