Η ΜΠΟΤΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΟΥ ΕΥΖΩΝΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Ο ήχος του τσαρουχιού που κατεβαίνει τη Βασιλίσσης Σοφίας, η μπότα που χτυπάει στον τσαρουχόδρομο, ο περήφανος ευθυτενής βηματισμός, το αγέρωχο βλέμμα που κοιτάει ίσια μπροστά, η πειθαρχία, το χειροκρότημα. Κάθε χρόνο την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων η αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη σκορπά ρίγη συγκίνησης. «Κάποια στιγμή χτυπάνε τα πόδια τους επιβλητικά. Τα χτυπάνε για να ακούν οι πρόγονοί μας ότι είμαστε ζωντανοί και ελεύθεροι», είχε πει στο ρεπορτάζ του pontos-news.gr για την Προεδρική Φρουρά ο τσαρουχοποιός Γιώργος Δερματάς.

Σήμερα η εμφάνιση των Ευζώνων για την απόδοση τιμών στους 353.000 νεκρούς εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και της πολιτείας είχε τη δωρική μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στην ημέρα. Όσοι βρέθηκαν στο Σύνταγμα, ακόμα και αν είχαν δει πολλές φορές στο παρελθόν την αλλαγή φρουράς, έμοιαζαν να κρατούν την ανάσα τους. Πολλοί στριμώχτηκαν για μια φωτογραφία, αλλά τίποτα δεν χάλασε τη στιγμή: Οι πέντε Εύζωνες έφτασαν ακριβώς στις 19:00, ώστε οι τέσσερις να αναλάβουν για μία ώρα την τιμητική φύλαξη του μνημείου. Με συντονισμένο βήμα και άψογο συγχρονισμό ανέβηκαν μέχρι το σημείο που είναι αφιερωμένο σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα – και πράγματι χτύπησαν τα πόδια τους δυνατά.
Οι δύο με τη στολή του Πόντιου αντάρτη χαιρέτισαν στρατιωτικά μιας και δεν φέρουν όπλο, ενώ οι δύο με τα «λευκά», την επίσημη φουστανέλα της Προεδρικής Φρουράς, παρουσίασαν όπλα.
Όπως συνέβη και το 2017, οι στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς αντικατέστησαν δύο Εύζωνες που φορούσαν τον θερινό ντουλαμά (στολή Βαλκανικών Πολέμων).
Με βήμα που δεν έχασε ούτε μια στιγμή το συγχρονισμό, οι Εύζωνες που μόλις τελείωσαν την ωριαία υπηρεσία τους ακολούθησαν το «εμπρός μαρς» ώστε να επιστρέψουν στο στρατόπεδο της Ηρώδου Αττικού, όσο οι υπόλοιποι τέσσερις ανέλαβαν να σταθούν ακίνητοι φρουροί. Μετά την αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς ξεκίνησε η ομιλία του δρ Κοινωνικών Επιστημών Θεοφάνη Μαλκίδη, ο οποίος είναι και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών.
ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ pontos-news

Σχόλια