ΠΡΟΣ ΜΙΝΙ ΚΡΑΧ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

ΓΙΑ CAPITAL CONTROLS ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ

Και όλα αυτά λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν της 24 Ιουνίου. Η τουρκική λίρα υποχωρεί 23% έναντι του ευρώ από την αρχή του 2018, για μίνι κραχ της τουρκικής οικονομίας κάνουν λόγο διεθνείς οικονομικοί αναλυτές, ενώ ο Ερντογάν μοιράζει υποσχέσεις ότι αν επανεκλεγεί θα αποκαταστήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ενώ νευρικότητα στους επενδυτές προκάλεσαν τα σχόλια του την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ότι θέλει μεγαλύτερο έλεγχο στη νομισματική πολιτική μετά τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές.

 Τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με ραγδαίο ρυθμό, εάν οι Αρχές της χώρας αποτύχουν να ανακόψουν την τρέχουσα πίεση στο νόμισμά της και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης, ανέφερε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P.

 Η πτώση της λίρας είναι στην ατζέντα των παγκόσμιων αγορών και ορισμένοι λένε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες αναδυόμενες αγορές λόγω του τουρκικού ρίσκου, δήλωσε ο Ενβέρ Ερκάν, αναλυτής της GCM Securities.

Χθές, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι ως ένδειξη εμπιστοσύνης και υποστήριξης στην τουρκική λίρα, έχει μετατρέψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που είχε σε συνάλλαγμα, εκτός από αυτά που είχε για την κάλυψη άμεσων αναγκών, σε τουρκικές λίρες. Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου πάντως τόνισε ότι δεν ξέρει πόσα είναι τα περιουσιακά στοιχεία !!

Να σημειωθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε χθές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το βασικό επιτόκιο, στο 16,5% από το 13,5%, για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της ολίσθησης στην οποία έχει περιέλθει το νόμισμα της χώρας.

Σχόλια