ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΤΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ. Ε ΚΑΙ ??

Οι νεκροί ανέρχονται σε 59 μετά και το θάνατο ενός βρέφους μόλις οκτώ μηνών. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.700. Οι 1.360 τραυματισμοί προήλθαν από πυρά.
Το Ισραήλ είναι πλέον αντιμέτωπο με Διεθνή κατακραυγή μετά το λουτρό αίματος στη Γάζα στη διάρκεια διαδηλώσεων για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ απο το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Το παγκόσμιο σοκ δεν δείχνει να πτοεί Ισραήλ και ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω βίντεο, απηύθυνε χαιρετισμό κατά την τελετή των εγκαινίων αναφέροντας πως η Ιερουσαλήμ είναι πλέον η πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία του» για την κατάσταση. Για τη Διεθνή Αμνηστία, διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για λουτρό αίματος.
O Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ ΖαΪντ Ραάντ αλ Χουσεϊν, κατήγγειλε τον σοκαριστικό όπως ανέφερε φόνο δεκάδων ανθρώπων, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την εξοργιστική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ θα δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή και απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει η Ουάσινγκτον ρόλο μεσολαβητή για την ειρήνευση.
Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία, επέκριναν τα εγκαίνια της Αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, τη μεταφορά της οποίας είχαν καταδικάσει και προτρέψει να ακυρωθεί 128 από τα 193 κράτη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τη βία των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων  σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.
Το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση πρέπει να ισχύει και στη Γάζα, αλλά και το Ισραήλ έχει δικαίωμα να προστατεύει τον εαυτό του χωρίς δυσανάλογη χρήση βίας.
Η Τουρκία που έκανε λόγο για γενοκτονία, ανακάλεσε τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών της στο Τελ Αβίβ και την Ουάσινγκτον.
Η Νότια Αφρική ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ μέχρι νεοτέρας λόγω της βίας με θύματα Παλαιστίνιους.
Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε τα ισραηλινά πυρά που στοίχισαν τη ζωή σε 52 Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας: Η Σαουδική Αραβία καταδικάζει έντονα τα πυρά των Ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων εναντίον άοπλων Παλαιστίνιων πολιτών που προκάλεσαν δεκάδες νεκρούς και τραυματίες ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο SPA ο εκπρόσωπος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει τη βία εναντίον των Παλαιστινίων. Το Ριάντ τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.
Επιτροπή του ΟΗΕ για τον αγώνα κατά του ρατσισμού κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να πάψει αμέσως να προβαίνει σε δυσανάλογη χρήση βίας κατά των Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα.
Απο την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Γάζα, αποτελούν αυτοάμυνα εναντίον της οργάνωσης Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 
Καταγράφουμε με αποτροπιασμό και ιδιαίτερη ανησυχία την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών, παιδιών συμπεριλαμβανομένων, καθώς και τον τραυματισμό εκατοντάδων διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας. Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα.
Το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας. Από πλευράς τους, η Χαμάς και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί σήμερα Τρίτη στις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας), έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ, με θέμα συζήτησης την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας.

Σχόλια