ΙΡΑΝΙΚΕΣ ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ. ΠΡΟΣ ΣΥΡΡΑΞΗ


Σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ επί Συριακού εδάφους τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα. Ομοβροντία ρουκετών που εξαπέλυσαν οι Ιρανικές δυνάμεις στα Υψίπεδα του Γκολάν κατά Ισραηλινών δυνάμεων και μπαράζ αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων κατά στόχων στη Συρία απο την πλευρά των Ισραηλινών.Όπως ανέφερε το Ισραηλινό επιτελείο, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον δεκάδων στόχων στη Συρία, ανταποδίδοντας μια ομοβροντία ρουκετών εναντίον Ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων στο κατεχόμενο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν. Επλήγησαν πέντε συστοιχίες της Συριακής αντιαεροπορικής άμυνας οι οποίες άνοιξαν πυρ εναντίον αεροσκαφών της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.
Το Συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μετέδωσε ότι Ισραηλινοί πύραυλοι κατέστρεψαν τουλάχιστον μια από τις εγκαταστάσεις ραντάρ του Συριακού στρατού τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.
Το Τελ Αβίβ έχει προειδοποίησε την Τεχεράνη να μην εγκαταστήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Συρία, όπου το Ιράν μεταφέρει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
 Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού ταξίαρχος Τζόναθαν Κόρνικους, το Ισραήλ ενημέρωσε τη Ρωσία πριν εξαπολύσει τις επιθέσεις.

Η επιχείρηση αυτή στη Συρία, ήταν πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι οι προηγούμενες.
Το Ισραήλ πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει σκοπό την στρατιωτική κλιμάκωση με το Ιράν, παρότι ανησυχεί για την επέκταση των δυνάμεων του Ιράν στην περιοχή. Η Ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί ότι το Ισραήλ θα είναι ο βασικός στόχος του Ιράν, ιδιαίτερα εάν αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Και όλα αυτά την ώρα που το Ισραήλ προσάρτησε το 1981 το τμήμα του Γκολάν, αλλά η προσάρτηση δεν αναγνωρίζεται από τη Διεθνή κοινότητα, θεωρώντας τμήμα της Συρίας την περιοχή. Σήμερα 510 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραμένουν υπό Συριακό έλεγχο.

Σχόλια