ΔΕΝ ΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ Ο ΑΛΑΝ ΜΠΙΝ


Ήταν ο τέταρτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι και συγχρόνως το τελευταίο εν ζωή μέλος του πληρώματος του Apollo 12. Πέθανε χθές σε ηλικία 86 ετών, όπως ανακοινώθηκε από την οικογένειά του και τη NASA. Ο Άλαν Μπιν είχε γεννηθεί στις 15 Μαρτίου του 1932 στο Γουίλερ του Τέξας. Διετέλεσε πιλότος δοκιμών του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού
Πήγε δύο φορές στο διάστημα. Την πρώτη το 1969 με την αποστολή του Apollo 12 κατά την οποία περπάτησε στο φεγγάρι και το 1973 ως διοικητής του δευτέρου πληρώματος που πήγαινε στον Skylab, τον πρώτο διαστημικό σταθμό των ΗΠΑ, κάνοντας ρεκόρ για την εποχή, 59 ημέρες και 39.268.000 χιλιόμετρα. 

Το 1981 μετά τη συνταξιοδότησή του αφοσιώθηκε στη ζωγραφική. Τά έγα του αποτελούνταν απο εικόνες σχετικές με το διάστημα, αλλά αποτύπωνε μέσω αυτών και τις δικές του προσωπικές εμπειρίες καθώς και των συνταξιδιωτών του. Σε συνέντευξή του το 1994 στους New York Times, είχε πεί μεταξύ των άλλων: Όλοι οι καλλιτέχνες έχουν τη γη ή την φαντασία τους ως πηγή έμπνευσης για τους πίνακές τους, εγώ έχω τη γη, τη φαντασία μου και είμαι ο πρώτος που έχει και το φεγγάρι.

Σχόλια