ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ - ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-400

 

Με τον Πούτιν να βρίσκεται στην Τουρκία όπου πραγματοποιεί μετά την επανεκλογή του την πρώτη επίσημη επίσκεψη του σε ξένη χώρα και να κάνει λόγο για επίσπευση της παράδοσης του αντιπυραυλικού και αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αξιωματούχος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε την πάγια τοποθέτηση των ΗΠΑ, ότι δεν θέλουν χώρα σύμμαχος στο ΝΑΤΟ να προβεί στην αγορά του εν λόγω Ρωσικού οπλικού συστήματος. Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, είπε, είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα Ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο. 

Ο ίδιος υπενθύμισε πως μια τέτοια κίνηση δεν συμβαδίζει με την εκφρασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση, ιδιαίτερα των χωρών που ανήκαν στο πρώην μπλοκ της Σοβιετικής Ένωσης, από την πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας.

Να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε μεταξύ των άλλων, ότι οι προοπτικές για περαιτέρω παραδόσεις προηγμένων Ρωσικών αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία θα συζητηθούν διεξοδικά σε  συνάντηση διακυβερνητικής επιτροπής.

Απο την πλευρά του ο Ερντογάν, εμφανίστηκε βέβαιος για την προμήθεια νέων προηγμένων οπλικών συστημάτων από την Ρωσία. <<Η Τουρκία ενδέχεται να συνεργαστεί με τη Ρωσία σε αμυντικά προγράμματα εκτός των πυραυλικών συστημάτων S-400, που η Μόσχα συμφώνησε να προμηθεύσει στην Άγκυρα>>, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Να αναφέρουμε ότι ο ίδιος ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι το 2023 τίθεται σε λειτουργία ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου της Τουρκίας. Το έργο κατασκευής έχει αναλάβει η Ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom. Την επίσημη κήρυξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού έκαναν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι ευγνώμων για την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης. Διαβεβαίωσε ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα γίνει σύμφωνα με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σχόλια