ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Pacta sunt servanda, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, δήλωσε και έστειλε το μήνυμα από την Ελληνική Βουλή ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και υπογράμμισε ότι καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έκανε πιο γρήγορες μεταρρυθμίσεις όπως η Ελλάδα. Κάλεσε την Ελλάδα να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το μέλλον των παιδιών.
Μεταξύ των άλλων ο κ. Γιούνκερ είπε : Η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι και γυρίζει σελίδα. Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Ελλάδα. Τον ερχόμενο Αύγουστο το τέλος του προγράμματος σηματοδοτεί μια νέα εποχή με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της οικονομικής αλλά και της μεταναστευτικής κρίσης. Αν κάποια χώρα είχε βρεθεί στη θέση αυτή αντιμέτωπη με τέτοια προβλήματα ίσως να μην τα είχε αντιμετωπίσει με τέτοιο κουράγιο και τέτοια αξιοπρέπεια. Έχω βαθιά αγάπη και θαυμασμό για την συλλογική προσπάθεια που κατέβαλαν οι Έλληνες. Ποτέ δεν ήμουν υπέρμαχος μιας πολιτικής τυφλής λιτότητας. Ανέκαθεν και ειδικά στη δεύτερη περίοδο δύσκολης πορείας τόνιζα τη σημασία της κοινωνικής διάστασης. Αυτό που τώρα κάνετε είναι να προπαρασκευάζεται το μέλλον των παιδιών σας. Αν δεν κάνουμε τίποτα σήμερα αύριο θα πρέπει  τα παιδιά σας  να τα κάνουν και μάλιστα υπό συνθήκες πολύ πιο δύσκολες.
Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να διαχειριστεί μόνη της το πρόβλημα των προσφύγων. Οι άλλες χώρες έχουν υποχρέωση αλληλεγγύης απέναντι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έκανε πολλά. Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν ένα ατελές οικοδόμημα. Ενώ Ελλάδα χωρίς Ευρώπη θα ήταν μια οποιαδήποτε χώρα. Η Ελλάδα δεν είναι όμως μια οποιαδήποτε χώρα. Αισθάνομαι χαρά και τιμή που μπορώ να απευθυνθώ στο Ελληνικό κοινοβούλιο, στον ναό της Δημοκρατίας. Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο έθνος, ένας εξαιρετικός πολιτισμός. Σε όλη μου την πολιτική ζωή παρέμεινα πιστός φίλος της Ελλάδος. Μονίμως αρνιόμουν να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Καθώς η Ελλάδα ανακτά τις δυνάμεις της και τη θέση της στους κόλπους της Ευρώπης υπολογίζω στην Ελλάδα, υπολογίζω σε όλους σας. Δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρώπη χωρίς τη στήριξη της Ελλάδας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ
Στη Βάρνα είπαμε στον Ερντογαν ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να ομαλοποιησει η Τουρκία τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Έχουμε και  τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία . Μην μου λένε ότι η παρουσία δύο Ελλήνων στρατιωτών στο τουρκικό έδαφος αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Πρέπει οπωσδήποτε αυτοί οι δύο Έλληνες στρατιώτες να απελευθερωθούν.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Σε εμένα δεν προσήκει να σας δώσω κάποια κατεύθυνση, ούτε καν προσανατολισμό όσον αφορά ένα θέμα το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να διευθετηθεί μεταξύ σας. Αλλά επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω το επείγον που χαρακτηρίζει την εξεύρεση μιας λύσης. Σε αυτή την περίπλοκη περιφέρεια όπως είναι τα δυτικά Βαλκάνια και έχω στο νου μου πάντα τα λόγια του Τσόρτσιλ ότι εδώ ιστορία που παράγεται δεν μπορεί να καταναλωθεί, τόσο πολύ μεγάλη είναι. Καθώς έχουμε στραμμένα τα μάτια σε ένα μέλλον μπορούμε να μετράμε και να υπολογίζουμε στην Ελλάδα. Γιατί η χώρα έχει μοναδικές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Είναι πυρήνας σταθερότητας στα Βαλκάνια. Η περιοχή υπέφερε πολλά. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα δράματα που βιώσαμε στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990. Ειδικά οι αντιπαραθέσεις στα σύνορα πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθούν. Οταν η Επιτροπή προτείνει έναρξη διαπραγματευσεων προσχωρησης της Αλβανίας και της FYROM δεν σημαίνει ότι έχουμε δώσει ημερομηνία, ουτε καν έχει τεθεί ημερομηνία. Δεν θα πρέπει να στηριζόμαστε σε μη ρεαλιστικές εξαγγελίες. Ολοι θα κριθούν με βάση τις αξίες τους. Για Σκόπια, να υπογραμμίσω το επείγον για λύση με το όνομα.
Ο κ.Γιούνκερ, τέλειωσε την ομιλία του στην Ελληνική Βουλή λέγοντας στα Ελληνικά, Ζήτω η Ευρωπαϊκή Ελλάδα, Ζήτω η Ελληνική Ευρώπη.

Σχόλια