Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Στο δικαστήριο της Αδριανούπολης οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί άκουσαν την τρίτη απορριπτική απόφαση στο αίτημα αποφυλάκισης. Τα τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν μέρος της απολογίας τους.
Ο Άγγελος Μητρετώδης ανέφερε πως ακολούθησαν ίχνη στα σύνορα και πως συνεργάστηκαν με τις τουρκικές Αρχές χωρίς να προβάλλουν αντίσταση.
Ακολουθούσαμε κάποια ίχνη στα σύνορα. Όταν μας είδαν οι Τούρκοι στρατιώτες κατεβάσαμε τα όπλα μας για να μην συμβεί κάτι κακό. Στη συνέχεια κάλεσα τον διοικητή μου στο τηλέφωνο και του είπα ότι ως δείγμα καλής πρόθεσης θα παραδοθώ στους Τούρκους στρατιώτες. Εάν είχα κακή πρόθεση θα καλούσα μέσω του τηλεφώνου τους στρατιώτες που είναι υπό τις διαταγές μου. Θα γινόταν μεγαλύτερο επεισόδιο αλλά εγώ αυτό δεν το έκανα. Εξηγήσαμε στους Τούρκους στρατιώτες ότι ήρθαμε κατά λάθος, και οι Τούρκοι στρατιώτες κάλεσαν τους ανωτέρούς τους. Δεν προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε τους Τούρκους στρατιώτες να πραγματοποιήσουν τις κλήσεις τους. Δεν προσπαθήσαμε να κρυφτούμε. Εμείς απλώς ακολουθούσαμε τα ίχνη στο χιόνι, τα οποία σκεφτήκαμε πως προέρχονταν από πρόσφυγες ή παράνομους μετανάστες
Ο Δημήτρης Κούκλατζης είπε πως δεν προσπάθησαν να προβάλλουν αντίσταση και μάλιστα συνεργάστηκαν από την αρχή. Ανέφερε πως τέτοια συμβάντα γίνονται στην περιοχή των συνόρων, κοντά στα οποία συνελήφθησαν.
Τέτοια συμβάντα έχουν υπάρξει και με Τούρκους στρατιώτες. Εμείς χωρίς να καταγράψουμε και χωρίς να ενημερώσουμε τους ανώτερους μας, τους είχαμε επιτρέψει να περάσουν στην Τουρκία. Αυτό συμβαίνει συχνά στις δυο πλευρές. Μέχρι σήμερα δεν είχε προκύψει πρόβλημα. Γι´αυτό και απορώ με όσα συμβαίνουν.

Να σημειωθεί ότι το κατηγορητήριο σε βάρος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν έχει οριστικοποιηθεί, ούτε έχει οριστεί δικάσιμος.
Οι δύο Έλληνες κρατούνται επί 56 ημέρες. Να μην ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν έθεσε ζήτημα ανταλλαγής των δύο με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, κάτι που απορρίπτει η Ελληνική πλευρά.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία για απελευθέρωση των δύο Ελλήνων, σε ομιλία του, στο Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Σχόλια