ΠΑΓΩΜΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε εν μέρει πάγωμα της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας προς την Τουρκία, καθώς η χώρα κινείται μακριά από την Ευρώπη.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε με αφορμή την έκθεση προόδου της Ε.Ε. για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας, ανέφερε ότι  η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε υποψήφια χώρα, ανέφερε ο Γιοχάνες Χαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA. Και συνέχισε: Η αρνητική πορεία της Άγκυρας ξεκίνησε να καταγράφεται ακόμα και πριν απο την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Η πορεία της Τουρκίας δεν κινείται ενάντια μόνο στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ενάντια και στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου. Η Κομισιόν έχει επανειλημμένα καλέσει την Τουρκία να αντιστρέψει αυτή την αρνητική πορεία χωρίς όμως μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας άρχισαν το 2005, αλλά μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Κάποιες χώρες μάλιστα της ΕΕ, ζητούν πάγωμα των συζητήσεων.

Σχόλια