ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Β. ΚΥΠΡΟΥ


Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Δεν αναγνωρίζουν καμιά άλλη χώρα πλην της Τουρκίας. Αυτό αναφέρεται στην έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Νέα Υόρκη Απόστολος Ζουπανιώτης, κάτω από τον τίτλο Κύπρος υπάρχουν δύο χωριστά κεφάλαια. Ένα για την Κυπριακή Δημοκρατία και ένα για την περιοχή που διοικείται από τους Τουρκοκύπριους. Η Κυπριακή Δημοκρατία παρουσιάζεται ως συνταγματική και πολυκομματική δημοκρατία, της οποίας οι πολιτικές αρχές διατηρούν τον αποτελεσματικό έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.
Η έκθεση αναφέρει για το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, την επιβολή δασμών στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους και τους Μαρωνίτες.
Αναφέρονται επίσης ζητήματα διαφθοράς, ευνοιοκρατίας στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Γίνεται λόγος για μεταφορά προσώπων για εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία, ενώ υπάρχει αναφορά για ατιμωρησία σε πρακτικές διαφθοράς με εμπλοκή αξιωματούχων, όπως και για διακρίσεις σε βάρος μελών της μικρής Κουρδικής μειονότητας, αλλά και περιστατικά φυλετικών διακρίσεων σε βάρος Αφρικανών φοιτητών.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο πρίν βγεί στη δημοσιότητα η έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε σύσκεψη στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων, έθεσε θέμα συνομοσπονδίας ή δύο κρατών, ώστε να βρεθεί λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. 

Σχόλια