ΠΟΥΛΑΝΕ ΨΕΥΤΙΚΟ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ



Σήμερα το μεσημέρι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποστήριξε ότι δυνάμεις της τουρκικής ακτοφυλακής κατέβασαν Ελληνική σημαία που είχαν υψώσει πρίν απο μερικές ημέρες στο νησί Ανθρωποφάς τρεις Έλληνες νεαρής ηλικίας.

Η Ανθρωποφάς είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας.
Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγεται μεταξύ των 25 νησιών και 127 νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως αμφισβητούμενες περιοχές.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι δεν έχει καταγραφεί καμία τέτοια ενέργεια. Σημειώνουν όμως ότι διερευνούν όλα τα ενδεχόμενα.
Ο Γιλντιρίμ είπε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να δώσει την απαραίτητη απάντηση σε καταστάσεις ντε φάκτο που πρόκειται να γίνουν.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ

Όπως γνωρίζετε πότε πότε, η γείτονάς μας Ελλάδα κάνει κάποιες δραστηριότητες οι οποίες αυξάνουν την ένταση στη θάλασσα του Αιγαίου. Τον τελευταίο καιρό προκαλεί την προσοχή ότι έχουν αυξηθεί αυτές οι παραβιάσεις. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρη η ιδιοκτησία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλίες παρόμοιες με εκείνες των Ιμίων. Βλέπουμε ότι υπήρξε πρωτοβουλία στησίματος Ελληνικής σημαίας στο νησί Ανθρωποφάγος. Οι δυνάμεις της ακτοφυλακής μας έκαναν την κατάλληλη παρέμβαση και σήκωσαν τη σημαία από εκεί. Η συμβουλή μας προς την Ελλάδα είναι να μείνει μακριά από προκλήσεις που αυξάνουν την ένταση και να κινείται με βάση το δίκαιο γειτονίας. Να μη θεωρεί κανείς ότι θα υποχωρήσουμε από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις ντε φάκτο καταστάσεις που πρόκειται να γίνουν.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ 
Ξεκάθαρο μήνυμα της Ελλάδας από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: Απολύτως καταδικαστέα η προκλητική δήλωση του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ για δήθεν περιστατικό στη νήσο Μικρός Ανθρωποφάς.  
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών ούτε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας.
Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε Ελληνικό έδαφος, ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σχόλια