ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΟΥΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΟΥΤΕ ΡΗΤΟΡΙΚΗ


Στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Αυτό τόνισε σε δήλωσή του αξιωματούχος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ερωτηθείς για το πώς οι ΗΠΑ σχολιάζουν τις νέες απειλές που έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά την άφιξη του σκάφους της ExxonMobil στη Μεσόγειο, απάντησε πως η πολιτική των ΗΠΑ στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόχρονη και δεν έχει αλλάξει. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil που έχει αναλάβει να κάνει έρευνες στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, Suann Guthrie, δήλωσε ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας προχωρά κανονικά. Θέτουμαι συνέχισε ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή. Οι έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δυο μήνες.

Απο την άλλη η Τουρκία καταλαβαίνοντας ότι αλλάζουν τα πράγματα στην περιοχή, αρέσκεται σε δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης, όπως αυτή του συμβούλου του Τούρκου Προέδρου Γιγίτ Μπουλούτ σε εκπομπή της Τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT, ότι << Όχι ο 6ος στόλος, ο 66ος στόλος να έρθει, εμάς τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει. Ας βγει, ας κοπιάσει, εμάς ούτε ο 6ος, ούτε ο 66ος στόλος, τίποτα δεν μπορεί να μας γονατίσει. Αυτό να μην το ξεχνάει κανείς. Αυτός ο λαός όταν ορθώνει το ανάστημά του, και το έχει κάνει ήδη, όταν λοιπόν το κάνει, καμία δύναμη, ούτε και παγκόσμια δεν μπορεί να τον λυγίσει. Και το λέω ως κομμάτι του Τουρκικού λαού και ως κομμάτι του Ισλαμικού έθνους >>.

Σχόλια