ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΫΔΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ


Ποτήρια κάνανε βόλτες στον αέρα, μικρόφωνα έκλεισαν και παρενέβη η φρουρά για να μην πιαστούν στα χέρια ο πρόεδρος της Βουλής των ΣκοπίωνΤαλάτ Τζαφέρι με τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.
 
Τελικά ψηφίστηκε για δεύτερη φορά από την Βουλή της γειτονικής χώρας το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της Αλβανικής γλώσσας.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 64 βουλευτές προερχόμενοι από το κυβερνών κόμμα SDSM του Ζόραν Ζάεφ και από τα Αλβανικά κόμματα, ενώ οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE που είχαν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, απείχαν από την ψηφοφορία.

ΠρΊν την ψηφοφορία σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ του προέδρου της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και του βουλευτή του VMRO-DPMNE και πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος εκτίναξε ένα ποτήρι νερό στο έδρανο του προέδρου της Βουλής και του έκλεισε το μικρόφωνο. Με την παρέμβαση της φρουράς απεφεύχθησαν τα χειρότερα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση χρήσης της Αλβανικής γλώσσας που χρησιμοποιεί πάνω απο το 20% του πληθυσμού, σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σχόλια