ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΠΡΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ



ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΑΡΝΑ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΓΙΟΥΝΚΕΡ απευθυνόμενος στον Ερντογάν: Επανεξετάστε την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο κ.Τούσκ αναφέρθηκε στους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης λέγοντας: Εκφράσαμε την ανησυχία μας για την κράτηση Ευρωπαίων πολιτών. Και συνέχισε: Οι καλές διμερείς σχέσεις είναι πολύ σημαντική δέσμευση για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Διατυπώσαμε όμως την ανησυχία μας για τις κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Επεσήμανε ότι η ΕΕ στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο ως προς το δικαίωμά της να εξερευνήσει και να εξορύξει φυσικές πηγές ενέργειας στην ΑΟΖ της. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό είναι σημαντικό για την επανένωση της Κύπρου προς όφελος και των δυο πληθυσμών. 

Αναφερόμενος στην πολιτική της Τουρκίας είπε: Ανησυχούμε με κάποιες από τις μεθόδους που υπονομεύουν τις ελευθερίες και το κράτος δικαίου. 

Σε σχετική ερώτηση παραδέχθηκε ότι στη συνάντηση δεν βρέθηκαν λύσεις ούτε επιτεύχθηκαν συμβιβασμοί μεταξύ ΕΕ και Αγκυρας.


Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε απόψε απο τη Βάρνα της Βουλγαρίας ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ. Αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση απο την ΕΕ για τους πρόσφυγες που παραμένουν στην Τουρκία λέγοντας, ότι μέχρι σήμερα η ΕΕ μας έχει προσκομίσει 1,8 δις. ευρώ. Το επόμενο ποσό ελπίζω να μας δοθεί άμεσα. Θα κάνουμε τα δέοντα για να έχουν καλύτερη διαβίωση οι πρόσφυγες. Η ΕΕ δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τους πρόσφυγες και ελπίζω με το υπόλοιπο του ποσού θα τους παρασχεθεί ανθρώπινη διαβίωση.
Ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και την ελεύθερη μετακίνησης τους στις χώρες της Ε.Ε. Υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις στο Αφρίν έγιναν και για την ασφάλεια της Ευρώπης. Και άφησε αιχμές για τις επικρίσεις που ακούγονται σε βάρος της Τουρκίας για τις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγει στη Συρία και συγκεκριμένα στο Αφρίν.
Ζήτησε επίσης από την ΕΕ να αναγνωρίσει την πρόοδο της Τουρκίας στην ΕΕ. Εάν η ΕΕ δεν σταματήσει την κριτική σε βάρος της Τουρκίας, δεν θα βελτιωθούν οι σχέσεις. Θα είναι λάθος η ΕΕ να απομονώσει την Τουρκία. Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων μας αλλά δεν είναι αρκετό.
Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο είπε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξει ανοιχτός διάλογος και συγχρόνως ειλικρινής, διότι υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα.

Σχόλια