ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΓΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΡΟΥΜΑΝΙΑ


Στο Κισινάου, πρωτεύουσα της Μολδαβίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα διαδήλωση υπέρ της ένωσης με τη Ρουμανία. Οι διαδηλωτές κάλεσαν τα κοινοβούλια των δύο χωρών να υπογράψουν ψήφισμα για την έναρξη των διαδικασιών συνένωσης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτό θεωρείται απίθανο και η παραπάνω κίνηση εντάσσεται στο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη Μολδαβία, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη σύγκρουση μεταξύ των φιλοδυτικών και των φιλορωσικών.
Η περιοχή, κατά τον 19ο αιώνα άνηκε στην τσαρική Ρωσία. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώθηκε με το Βασίλειο της Ρουμανίας, προτού προσαρτηθεί στην Σοβιετική Ένωση το 1940. Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, η Μολδαβία κήρυξε την ανεξαρτησία της.
Όπως αναφέρεται στις ανταποκρίσεις, η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου, τηρεί σιγήν ιχθύος. Στην σημερινή συγκέντρωση παρών ήταν και ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου.
Να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές, ενώ το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, τάσσεται υπέρ της φιλορωσικής προσέγγισης.

Σχόλια