ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΜΙΑ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μεγαλώσαμε με την ελπίδα, ότι κάποια στιγμή, ο Φάκελος της Κύπρου θα ανοίξει. Για να μάθουμε γεγονότα και αλήθειες για την Κυπριακή τραγωδία, αλλά και για την προδοσία που μας οδήγησε σ΄ αυτήν. Δέν μπορούμε να ξεχάσουμε την  Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου - αριθ. 45/7-3-75 -  Η πράξη, που ενώ είχαν αρχίσει τα μέτρα για συγκέντρωση όλου του υλικού που αφορούσε το αρχείο στις αίθουσες Επιχειρήσεων των Αρχηγείων Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας κατά την διάρκειαν της Ελληνοτουρκικής κρίσης τους έτους 1974, απέκλειε τη συνέχεια της έρευνας και την τιμωρία των ενόχων.
Το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και η εγκατάλειψη του νησιού, με τις στρατιωτικές  δυνάμεις  αποδυναμωμένες μετά την απόσυρση της μεραρχίας που θωράκιζε το νησί της Κύπρου, παίξανε τον δικό τους αρνητικό ρόλο. Επίσης ο ρόλος Αμερικανών πολιτικών, όπως του Κίσινγκερ και του Βάνς, των Βρετανών αλλά και των μυστικών υπηρεσιών, του Ιωαννίδη και των συνεργατών του, ίσως ήρθε η ώρα να μάθουμε άν και πώς βοήθησαν και συνέργησαν στο δράμα του Κυπριακού λαού. Αλλά και άλλων πολλών, οι οποίοι ανήκουν στον μηχανισμό των μεγάλων συμφερόντων που δεν υπολογίζουν λαούς και αξίες.
ΗΡΘΕ ΛΟΙΠΟΝ Η ΩΡΑ ; ΘΑ ΛΑΜΨΕΙ ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ;

Διαλέγω να μεταφέρω ένα αρθρο αισιοδοξίας του δι­δά­κτορα του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και μέ­λους της Διε­θνούς Έ­νω­σης Α­κα­δη­μα­ϊ­κών για τη Με­λέ­τη των Γε­νο­κτο­νιών η ο­ποί­α το 2007 α­να­γνώ­ρι­σε  τη Γε­νο­κτο­νί­α των Ελ­λή­νων, των Αρ­με­νί­ων και των Ασ­συ­ρί­ων, ΘΕΟΦΑΝΗ ΜΑΛΚΙΔΗ, περί του στόχου έκδοσης τριών τόμων του υλικού του Φακέλου της Κύπρου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Κοινός στόχος της Διευρυμένης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον Φάκελο της Κύπρου με την αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων είναι η έκδοση των πρώτων τριών τόμων του υλικού του Φακέλου της Κύπρου, αν είναι δυνατό, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018.
Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι ολοκληρώθηκαν χθες οι διήμερες εργασίες των κοινών συνεδριάσεων της Διευρυμένης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Φάκελο της Κύπρου με την αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, με αποκλειστικό θέμα την από κοινού προγραμματιζόμενη έκδοση του υλικού του Φακέλου της Κύπρου, σε πρώτο στάδιο των πρώτων τριών τόμων. Οι δύο επιτροπές εξέτασαν θέματα τόσο ουσίας όσο και διαδικαστικού και τεχνικού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τη Βουλή, η εν λόγω έκδοση αποτελεί υλοποίηση της εξαγγελθείσας δέσμευσης των Προέδρων των δύο Κοινοβουλίων όπως το υλικό του Φακέλου της Κύπρου έρθει στο φως και χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για κοινοβουλευτικούς ή επιστημονικούς/ιστορικούς σκοπούς, με την έγκριση των εκάστοτε Προέδρων των δύο Κοινοβουλίων, ώστε να παραδοθεί στην κοινωνία των πολιτών η ιστορική αλήθεια γύρω από την τραγωδία του 1974, και να τερματισθεί με ιστορική εκκρεμότητα.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των μελών των δύο επιτροπών εξετάστηκε τόσο η πορεία μελέτης και επεξεργασίας του σχετικού υλικού, όσο και ο τρόπος περαιτέρω χειρισμού του θέματος, λαμβανομένου υπόψη του τεθέντος κοινού στόχου για έκδοση των πρώτων τριών τόμων του υλικού του Φακέλου της Κύπρου, αν είναι δυνατό, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018.

 

 

Σχόλια