ΖΑΕΦ. ΤΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΜΕΙΝΑΝ


Tρία από τα επτά θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σχετίζονται με το  ονοματολογικό έχουν κλείσει, κατά την εκτίμηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.
Μεταξύ των άλλων σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Ζάεφ ανέφερε: Είναι σημαντικό να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών προς την κατεύθυνση της επίλυσης της ονομασίας. Αν ξεκινήσουμε από τις εφτά θέσεις που ήταν το σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων, γνωρίζω ότι αυτές έχουν πλέον μειωθεί σε τέσσερις, οι υπόλοιπες έχουν απομακρυνθεί. Πιστεύω ότι με την πολιτική της νέας κυβέρνησης πολύ γρήγορα θα μπορέσουν να κλείσουν και οι άλλες θέσεις.
Σε ερώτηση ποιά είναι τα τρία ζητήματα που έχουν κλείσει, ανέφερε τα ευκολότερα, χωρίς να τα κατονομάσει.
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τον γεωγραφικό προσδιορισμό, ο Ζόραν Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι αυτή είναι μία αποδεκτή επιλογή για την χώρα του, αναφέροντας ότι έχει γίνει μνεία αρκετών ονομάτων.
Και συνέχισε, αυτό σημαίνει ότι για εμάς είναι αποδεκτό όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, δηλαδή απορρίπτουμε όλους τους άλλους, όπως τον χρονικό προσδιορισμό ή κάποιες άλλες διατυπώσεις που ήταν σαν προτάσεις. Η χώρα μου θέλει λύση και η κυβέρνησή μου κάνει κυριολεκτικά ό,τι μπορεί για την οικοδόμηση συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης τελικής λύσης. Είμαστε αισιόδοξοι για την εξεύρεση λύσης. Ασφαλώς, στέλνονται ορισμένα μηνύματα από την Ελληνική πλευρά, για ορισμένες γραμμές. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε λύση για την ευημερία των πολιτών των δύο χωρών. Αν είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι σε αυτή τη διαδικασία, αν θέλουμε ειλικρινά να βρεθεί λύση, αυτό είναι εφικτό. Η διαδικασία έχει μία χρονική περίοδο μπροστά της. Ελπίζω ότι κάθε επόμενο βήμα θα μας φέρνει πιο κοντά σε σχέση με όλα εκείνα τα σημεία που είναι ανοιχτά και που πρέπει κυριολεκτικά να αποτελέσουν γέφυρα ενότητας και τελικής επίλυσης του προβλήματος.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε επίσης: Να δώσει ο Θεός να φτάσουμε σε λύση, να μπορέσουμε να κάνουμε δημοψήφισμα.

Σχόλια