ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΞΕΝΟ ΤΥΠΟ

ΟΙ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ 800.000 ΚΟΣΜΟ

ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

Η επόμενη ημέρα παρά τις αστείες δηλώσεις πολλών πολιτικών και κομμάτων, δεέχνει προβληματισμό για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπιαμε σχετικά με την ονομασία του γειτονικού κρατιδίου. Πάνω από μισό εκατομμύριο πολιτών έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν δέχονται ονομασία με τον όρο Μακεδονία, αναφέρει μεγάλη μερίδα του ξένου τύπου.
Η κυβέρνηση είχε προεξοφλήσει την γραμμή διαπραγμάτευσης στην ανάγκη για λύση με τον όρο Μακεδονία, δεν υπολόγισε όμως την σημαντική αντίδραση που καταγράφηκε απο το λαό.
 

New York Times  
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη συμπρωτεύουσα της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση της λέξης Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας εν μέσω συνομιλιών των δύο εθνών με στόχο την επίλυση της μακρόχρονης διαμάχης.

Η Ελλάδα αξιώνει την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας, είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.




Daily Mail  
Οι Έλληνες πιστεύουν ακράδαντα ότι η χρήση του ονόματος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων αποτελεί σφετερισμό της κληρονομιάς τους και υποδηλώνει εδαφικές διεκδικήσεις στην επικράτειά τους. Πλήθη κόσμου με σημαίες στα χέρια συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, για να απαιτήσουν η ΠΓΔΜ να αλλάξει το όνομά της.

Spiegel 

H Μακεδονία είναι Eλληνική και μόνο Eλληνική. Xιλιάδες Έλληνες  διαδηλώνουν στην Θεσσαλονίκη κραδαίνοντας την Eλληνική σημαία.


Sky News  
Πάνω από 100. 000 Έλληνες συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης απαιτώντας η ΠΓΔΜ να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία στην ονομασία της. Το χθεσινό συλλαλητήριο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας κόντρας 27 ετών μεταξύ της Ελληνικής επικράτειας της Μακεδονίας, που έχει ως πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη και τη γειτονική χώρα της Ελλάδας γνωστή ως FYROM. Ειδική αναφορά γίνεται και στην ατυχή αναγνώριση των Σκοπίων ως Μακεδονία από τον πρόεδρο Μπους το 2004, που είχε προκαλέσει την οργή των Ελλήνων. 

Liberation  
Ισχυρή κινητοποίηση των Ελλήνων για την Μακεδονία, αναφέρει στον τίτλο της η Γαλλική εφημερίδα. Τις επόμενες ώρες , οι δύο πρωθυπουργοί της Ελλάδος και των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας φαίνονται έτοιμοι να προχωρήσουν στην επίλυση του θέματος κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. 
Συγκεντρωτικά μία μερίδα των γνωστών - αγνώστων μέσων αναφέρονται σε εθνικιστικές τάσεις, αλλά είναι γεγονός ότι αυτό αυτοαναιρείται απο το γεγονός του πλήθους του κόσμου που συμμετείχε, αλλα και το ότι τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ εστιάζουν στην μεγάλη προσέλευση που ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις των συμμετεχόντων.



Σχόλια