ΞΕΒΡΑΚΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ

Αδιέξοδος μετά την χθεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών Ελλάδας και Σκοπίων υπό τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, σχετικά με την ονομασία της γειτονικής μας χώρας.
Ο διαπραγματευτής των Σκοπίων Βάσκο Ναουμόφσκι σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, είπε ότι η λύση που προτείνει ο κ. Νίμιτς είναι μακριά από το να είναι αξιοπρεπής. Εμείς έχουμε όνομα συνέχισε και είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτό το όνομα είναι η βάση της ταυτότητάς μας και κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του Μακεδονικού έθνους και της Μακεδονικής γλώσσας.
Προσπαθώντας να τα μαζέψουν, κυβερνητικές πηγές από τα Σκόπια σχολίασαν ότι οι δηλώσεις του  Ναουμόφσκι συνιστούν προσωπική του πρωτοβουλία και ότι ο ίδιος δεν έλαβε οδηγίες από την κυβέρνηση των Σκοπίων.
Να σημειωθεί οτι ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι είναι πλέον ορατή η πιθανότητα μη εξεύρεσης λύσης, την ώρα που ο κ. Νίμιτς τόνιζε για ακόμη μία φορά ότι η ονομασία που προτείνει θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».
Ο κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε επίσης ότι: Πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα ότι μπορεί να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε μέχρι αυτό να γίνει.
Ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε από τους διαπραγματευτές κ. Βασιλάκη και Ναουμόφσκι, να απαντήσουν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων το αργότερο. Εκτίμησε  δε ότι η συνολική διαδικασία θα πρέπει να οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα εντός των επόμενων δύο μηνών.
Απο τα Σκόπια όπου βρίσκεται ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, διεμήνυσε πως η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ περνάει μέσα από την Αθήνα και την εύρεση ονόματος.

Σχόλια