ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ


Μία μεγάλη ανακάλυψη έκαναν οι επιστήμονες που πραγματοποιούν εργασίες αναστήλωσης στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.
Ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Τραπεζούντας, Αλί Αϊβατζόγλου, δήλωσε ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών που προβλέπεται να είναι τον Ιούλιο ή Αύγουστο του 2018, θα υπάρξουν εκπλήξεις για τους επισκέπτες. Θα έχουν πλέον πρόσβαση σε ολόκληρο το μοναστήρι και στον χώρο της παλιάς βιβλιοθήκης. Σε ένα σημείο που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε αποκαλύψαμε και ένα άγνωστο παρεκκλήσι είπε. Η πρόσβαση στο παρεκκλήσι γίνεται μέσα από σήραγγα και ξύλινη σκάλα. Στον έναν τοίχο του που διατηρείται άθικτος, υπάρχουν αγιογραφίες στις οποίες θα γίνουν εργασίες συντήρησης. Στις αγιογραφίες απεικονίζονται ο «Παράδεισος» και η «Κόλαση», η «Ζωή» και ο «Θάνατος».
Το παρεκκλήσι ανακαλύφθηκε τυχαία, όταν κατά τις εργασίες αναπαλαίωσης εντοπίστηκε ένα μυστικό πέρασμα. 
Όπως όλα δείχνουν χρησιμοποιούνταν σαν κρυφός ναός από τους μοναχούς του μοναστηριού σε περιόδους διωγμών.
 Ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Τραπεζούντας, Αλί Αϊβατζόγλου, δήλωσε ότι με το πέρας των εργασιών, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά όλα τα σημεία του μοναστηριού.
 Έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της αναστήλωσης ενώ η δεύτερη είναι σε εξέλιξη. Ειδικές τεχνικές ομάδες απομακρύνουν και στερεώνουν επικίνδυνους βράχους που βρίσκονται στο σημείο.

Σχόλια