ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΦΡΟΥΡΙΟ. ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ



Οι προετοιμασίες στην πόλη της Κομοτηνής είναι πυρετώδεις από το βράδυ της Πέμπτης, με την Αθήνα να αγωνία για τα όσα θα διαδραματιστούν εκεί κατά την επίσκεψη του «σουλτάνου». Ο Τούρκος πρόεδρος ξεδίπλωσε προκλητικά όλη την ατζέντα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και χαρακτήρισε τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης τουρκική.
«Είπατε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα για όσους ζουν στην Ελλάδα. Είναι σωστό; Αλλά ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά σε “τουρκική”», υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος, με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντά: «Η Συνθήκη αυτή ισχύει ως έχει. Καλύπτει απολύτως τα ζητήματα τα οποία είχε να καλύψει. Και τονίζω ότι ανάμεσα στα άλλα, η Συνθήκη αυτή δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει τα θέματα τα οποία σχετίζονται με τις αντίστοιχες μειονότητες, καθορίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει θρησκευτική, μουσουλμανική μειονότητα, τα δικαιώματα της οποίας γίνονται απολύτως σεβαστά».

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 «Για να μείνω στο Διεθνές δίκαιο, γυρίζω πίσω στην εποχή της επίσκεψης που οργανώθηκε από τον Βενιζέλο, τον Ατατούρκ και τον Ινονού, αποφασίσθηκε η βαση της φιλίας μας, που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν χρειάζεται ούτε επικαιροποίηση, ούτε αλλαγές», είπε χωρίς περιστροφές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας ευθέως στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
O κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η εν λόγω συνθήκη αποτελεί «θεμέλιο» πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία των δύο χωρών. «Kαλύπτει απολύτως τα ζητήματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και τα θέματα αναφορικά με τις μειονότητες» υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε προς τον Τούρκο ομόλογό του ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι θρησκευτική, ενώ για το Κυπριακό τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. 
Ο πρόεδρος ανέφερε ακόμη πάντως πως «είμαστε εδώ για να σφίξουμε τα χέρια, να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμού» και διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα αποτελεί «την πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε ζητήσει ειλικρινή εφαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, με δεδομένο ότι βασικές αξίες είναι η Δικαιοσύνη και ο Ανθρωπισμός.
«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Πάνω σε αυτούς τους καλούς λογαριασμούς ελπίζουμε να χτίσουμε μία καλή φιλία» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζοντας για μια ακόμη φορά πως η Συνθήκη της Λωζάνης δεν χρειάζεται επικαιροποίηση αλλά ερμηνεία. «Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους, θα αποφεύγαμε και παρερμηνείες», σημείωσε ο κ.Παυλόπουλος αποδομώντας την ουσία των επιχειρημάτων του Ερντογάν, με την ιδιότητά του ως ΣυνταγματολόγοςΌπως εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος στον Τούρκο πρόεδρο, οι συνθήκες δεν αναθεωρούνται.
Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν απάντησε: «Δεν είμαι καθηγητής, μιλάω πολιτικά».

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ......Μην ξεχνάτε, πριν 43 χρόνια έγινε εισβολή στην Κύπρο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στον «σουλτάνο» πως προϋπόθεση για όλα αποτελεί ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύοντας παράλληλα πως ο εκσυγχρονισμός των διμερών σχέσεων μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού των διεθνών συνθηκών, της Συνθήκης της Λωζάνης και όχι βεβαίως στην αναθέωρησή της - «Εμείς δεν κάναμε ορθόδοξη λειτουργία σε κανένα τζαμί» είπε ο πρωθυπουργός αποστομώνοντας τον «σουλτάνο» για το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών

Από την αρχή των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη της Λωζάνης που καθορίζει τα σύνορα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναλύοντας την ατζέντα των συνομιλιών χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των διαύλων επικοινωνίας. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν ζητήματα που μας χωρίζουν και υπονομεύουν καθημερινά τις σχέσεις μας, όμως επισήμανε ότι σε μια περίοδο γεμάτη εντάσεις και προκλήσεις, πρέπει οι δύο χώρες να ενισχύσουν τους διαύλους επικοινωνίας. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, του διεθνούς δικαίου και του θεμέλιου λίθου, που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης».
«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο στη γειτονιά μας, μια περίοδο κρίσης στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, με προκλήσεις στην Ασφάλεια και την προσφυγική κρίση. Είναι ακόμα πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Αυτό μόνο με αμοιβαίο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και στον θεμέλιο λίθο που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Με αλληλοσεβασμό για να μην μιλάμε με προκλήσεις και εντάσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι διμερείς σχέσεις.

«Αστακός» η Κομοτηνή – Απόβαση με πούλμαν από Τουρκία

Από το βράδυ της Πέμπτης 07/12 τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Ροδόπης είναι ισχυρά, ενώ δεν επιτρέπεται σε κανέναν να πλησιάσει το τζαμί Κιρ Μαχαλά της οδού Φιλιππουπόλεως, όπου θα προσευχηθεί ο Ερντογάν. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, στην υποδοχή του Τούρκου προέδρου, δε θα συμμετέχουν μόνο μουσουλμάνοι από τις γειτονιές της Κομοτηνής, αλλά θα φτάσει κόσμος και από την Ξάνθη με πούλμαν ακόμα και από την Τουρκία!
Εξάλλου, τις τελευταίες μέρες το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής και οι σκληροπυρηνικοί της μειονότητας, εργάζονται εντατικά προκειμένου «χιλιάδες μειονοτικών» να υποδεχτούν τον «σουλτάνο» στην Κομοτηνή.
Με τηλεφωνήματα, sms, mail και αναρτήσεις στα social media καλούνται οι μειονοτικοί της Θράκης, να δώσουν δυναμικό «παρών», στέλνοντας ταυτόχρονα και «μήνυμα» εντός και εκτός συνόρων και για το μέγεθος της μειονότητας αλλά κυρίως για την εθνική της ταυτότητα. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή θα τιμήσει την Δυτική Θράκη μας» έγραψε στο Twitter o ψευδομουφτής Κομοτηνής Αχμέτ Μέτε, που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις.
Ναυλώθηκαν μάλιστα λεωφορεία που μετέφεραν κόσμο από μειονοτικά χωριά προς την Κομοτηνή για την υποδοχή Ερντογάν. Οι ιμάμηδες τζαμιών, που πρόσκεινται στους ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, γυρίζουν πόρτα πόρτα τα χωριά καλώντας τους μουσουλμάνους να συμμετάσχουν στην υποδοχή στο Κιρ Μαχαλέ της Κομοτηνής. Ο ιμάμης του χωριού Γλαύκη, Ερκάν Αζίζογλου, με συνεχή αναρτήσεις στα social media, ενημερώνει τους συγχωριανούς του πως : «Θα μπει λεωφορείο από το χωριό μας για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας της μητέρας πατρίδας μας Κυρίου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή».


Τι γράφουν στο κάλεσμα τους για συγκεντρώσεις:

«Αυτή την φορά δεν θα είναι όμως μόνο η Κομοτηνή, αλλά Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Σαππες και Μύκη, όλη η Δυτική Θράκη θα βρίσκεται στους δρόμους της Κομοτηνής.
Η κριτική και η αντιπολίτευση αφήνεται κατά μέρος. Η μέρα είναι μέρα του Ερντογάν. Η μέρα είναι μέρα της Τουρκίας, είναι η μέρα που όλοι οι φόβοι πάνε στην άκρη, είναι η μέρα που 145.000 άνθρωποι θα κραυγάσουν με κοινό ενθουσιασμό. Αυτή είναι η μέρα, όλοι με μια καρδιά, όλοι είμαστε Ερντογάν. Διότι αυτός είναι ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Την Παρασκευή, οι δρόμοι γύρω από το τζαμί Κιρμαχαλλέ να γεμίσουν και να πλημμυρίσουν.
Την Παρασκευή η Τουρκική Δημοκρατία θα βρίσκεται στην Κομοτηνή για να δείξει όχι την δικαιοσύνη αλλά την δύναμη της αγάπης. Λαέ της Δυτικής Θράκης που γέμισες τις πλατείες με τον Σαδίκ Αχμέτ.
Το έπραξες και παλιότερα. Πάλι μπορείς να το κάνεις. Τώρα πρέπει να ξεσηκωθεί όλη η δυτική Θράκη!
Η εξουσία που καταδικάζει την δικαιοσύνη, που απαγορεύει την ονομασία «Τούρκος» και δεν αναγνωρίζει τους μουφτήδες μας, πρέπει τώρα να βρει απέναντι του εκατό χιλιάδες κόσμο».
Από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι του Ερντογάν επιθεωρούν όλες τις προετοιμασίες, με την Ελληνική Αστυνομία να έχει πάρει αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

 Μάρκαραν με σταυρούς σπίτια μειονοτικών
Όσο, όμως, προετοιμαζόταν η φιέστα… κάποιοι ζωγράφισαν σταυρούς σε σπίτια μειονοτικών. Σε τοίχους σπιτιών ψευδομουφτήδων, του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, του δημάρχου Μύκης Καπζά Τζεμήλ, του Λεβέντ Σαδήκ, του δημοσιογράφου Ομέρ Τζεγκίζ και άλλων, άγνωστοι ζωγράφισαν μπλε σταυρούς. Το θέμα ερευνούν οι τοπικές αστυνομικές αρχές.
Τρικάκια που γράφουν στα τουρκικά «Σκέψου το ξανά! Ο Erdogan θα φύγει. Εσύ και αύριο θα είσαι εδώ», πετάχτηκαν από αγνώστους σε χωριά της Ροδόπης και της Ξάνθης (Αρριανά, Λύκειο, Δειλινά, Φιλλύρα, Εχίνο, Κένταυρο, Μύκη, Γλαύκη).

 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου των νομών Έβρου και Ροδόπης, καθώς και στην πόλη της Κομοτηνής θα πραγματοποιηθούν σήμερα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.
Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων.
Για την πόλη της Κομοτηνής, πέραν τον εκτάκτων κυκλοφορικών ρυθμίσεων, θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, κατά τις ώρες 07.00 έως 22.00, στις οδούς Ιώνων, Μαρινάκη, Α. Παπανδρέου (έως τη διασταύρωση με την οδό Μαυρικίου), Κολοκοτρώνη (έως τη διασταύρωση με την οδό Λυκούργου), Λυκούργου (έως τη διασταύρωση με την οδό Κολοκοτρώνη), Μαυρικίου (έως τη διασταύρωση με την οδό Ιώνων), Φιλιππουπόλεως, Μεσημβρίας και Αίμου.
Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.
ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ   newsbomb

Σχόλια