ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ


Οπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία στην ομιλία του στο συνέδριο του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ, δήλωσε ότι κλειδί για μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα της ονομασίας είναι να αντιμετωπιστούν οι φόβοι των δύο πλευρών χωρίς νικητές και ηττημένους. Δεν πηγαίνουμε στις διαπραγματεύσεις με κόκκινες γραμμές αλλά με πράσινα φώτα, είπε ο κ. Ντιμιτρόφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών για την Ευρώπη Χόιτ Γι, «θέση των ΗΠΑ είναι πως υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις στην περιοχή που πρέπει να αντιμετωπισθούν επειγόντως από κοινού με τους Ευρωπαίους» και σε αμφίδρομη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, ώστε να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλιστεί η σταθερότητα.
Σε έκθεσή του, το Atlantic Council προειδοποιεί για τις συνέπειες των ετών παραμέλησης των Δυτικών Βαλκανίων από τη διεθνή κοινότητα και προτείνει τη στενότερη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τα Βαλκάνια αποκτούν μεγαλύτερη στρατηγική σημασία λόγω των προκλήσεων ασφάλειας και ελέγχου της μετανάστευσης, αλλά και της επιρροής της Ρωσίας και της Τουρκίας στην περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Atlantic Council ενδιαφέρεται να συνεχίσει την πρωτοβουλία του για τα Δυτικά Βαλκάνια εμπλέκοντας και την Ελλάδα, με τη διοργάνωση ενός επόμενου συνεδρίου του στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, πολιτικοί του Κοσσυφοπεδίου αλλά και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών της κυβέρνησης και της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά την συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον που είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενημέρωσε τον κ. Τίλερσον για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ και την περιοχή, καθώς και για τις τρέχουσες εξελίξεις στη διαδικασία υπέρβασης των διαφορών με την Ελλάδα γύρω από το θέμα της ονομασίας.

Σχόλια