ΑΣΥΛΟ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 8 ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Η χορήγηση ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς από την Επιτροπή Ασύλου, έφερε την Άγκυρα να ισχυρίζεται ότι πρόκειται για απόφαση με πολιτικά κίνητρα. Απειλεί μάλιστα με επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο για πολιτική απόφαση και κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν έδειξε συμπαράσταση και δεν συνεργάστηκε.

«Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος».

Η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου παρείχε άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία.
Ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου αφέθηκε ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που είχε καταθέσει.

Η  επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για τη διασφάλισή τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
 
Το βράδυ του Σαββάτου, η Ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης με την οποία χορηγήθηκε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.
Να υπενθυμίσουμε ότι στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε  τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία. Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση». Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώνονται με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού οι  υπόλοιποι 7 Τούρκοι στρατιωτικοί, περιμένοντας τις αποφάσεις της Επιτροπής.

Σχόλια