ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS. ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

 

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και ο επίκουρος εισαγγελέας Γ. Μανώλης, με κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων, βρίσκονται στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συνεργασίας δικαστικής συνδρομής της χώρας μας, για την υπόθεση της Novartis. 

Η Ελληνική πλευρά έχει ανοίξει δικογραφία για το θέμα, όταν αποκαλύφθηκε  ότι δύο πρώην στελέχη της εταιρίας βρέθηκαν στις ΗΠΑ και θέλησαν να λάβουν την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, για να μπορέσουν να δώσουν στοιχεία σχετικά με τις πρακτικές της εταιρίας.

Η έρευνα που έχει ανοίξει εδώ και δύο χρόνια από το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαισύνης και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, συνεχίζεται. Σύμφωνα με καταθέσεις, η εταιρία είχε δημιουργήσει δίκτυο με δωροδοκίες γιατρών δημοσίων νοσοκομείων και ιδιωτών, ώστε να εξασφαλίζει  την προτίμησή τους για τα φαρμακευτικά της σκευάσματα. Η έρευνα προχωράει και σε εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων. 
Τον περασμένο Ιανουάριο κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών από το τμήμα κατά της Διαφθοράς, έκαναν έφοδο στα γραφεία της εταιρείας. Στόχος η διερεύνηση καταγγελιών για μίζες σε 4.000 γιατρούς και κρατικούς λειτουργούς που προωθούσαν τα φάρμακά του Ελβετικού κολοσσού Novartis.
Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σκληροί δίσκοι και έγγραφα μπήκαν στο στόχαστρο των Αρχών, στοιχεία που αναζητήθηκαν στις οικίες προσώπων που διατηρούσαν επαγγελματική σχέση με την εταιρεία.
Ερευνα για την τιμολόγηση των φαρμάκων, πραγματοποιεί και η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κα Μ. Παπασπύρου. 
Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει κάνει φύλλο και φτερό λογαριασμούς 50 στελεχών που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την εταιρεία.

Σχόλια