ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΤΗΝ UNESCO



Η συνεχιζόμενη προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ και οι αυξανόμενες καθυστερούμενες οφειλές στην UNESCO κατά κύριο λόγο, είναι η αιτία της απόσυρσης της χώρας από τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώνει ότι η απόφαση της αποχώρησης θα τεθεί σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Όπως αναφέρεται, οι ΗΠΑ επιθυμούν να διατηρήσουν την εμπλοκή τους στον οργανισμό ως κράτος παρατηρητής. Θα συνεισφέρουν δε τις απόψεις και την τεχνογνωσία τους στα ζητήματα με τα οποία ασχολείται η UNESCO, όπως η προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς και η ελευθερία του Τύπου.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και αντανακλά την ανησυχία των ΗΠΑ για τις αυξανόμενες καθυστερούμενες οφειλές στην UNESCO, την ανάγκη για θεμελιώδη μεταρρύθμιση στον οργανισμό και τη συνεχιζόμενη αντι-ισραηλινή προκατάληψη στην UNESCO.

Οι ΗΠΑ είχαν σταματήσει τη χρηματοδότηση προς την UNESCO μετά την απόφασή του οργανισμού να δεχθεί ως μέλος της την Παλαιστίνη το 2001. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όμως είχε διατηρήσει το γραφείο του στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού.




Σχόλια