ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΑΝΟΙ

H Kαταλανική Βουλή ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας απο την Ισπανία. Η Μαδρίτη απάντησε. Με ενεργοποίηση του άρθρου 155 και άρση της αυτονομίας της.
Λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας η Ισπανική Γερουσία άναψε πράσινο φως στο αίτημα του Ραχόι για ενεργοποίηση του άρθρου 155, για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία του Φράνκο. Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυριαρχία του νόμου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία. 
Ο Κάρλες Πουντζντεμόν δήλωσε απο την πλευρά του:
Κάναμε ένα βήμα για το οποίο παλέψαμε αρκετά προκειμένου να νομιμοποιήσουμε την εντολή της κάλπης. Πολίτες της Καταλονίας, πλησιάζει εκείνη η ώρα που θα πρέπει να κρατήσουμε τον παλμό αυτής της χώρας, με ειρηνικό τρόπο.
Την πρόταση για απόσχιση που κατατέθηκε απο την στιγμή που ο Πουντζντεμόν απέκλεισε χθες το σενάριο των πρόωρων εκλογών, στήριξαν με τη ψήφο τους 70  βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos. Αποχώρησαν βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού και του κόμματος των Πολιτών προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία.
Στην ψηφοφορία στη Γερουσία για την ενεργοποίηση του άρθρου 155, υπέρ 214 ψήφοι,  47 κατά, ενώ υπήρξε και μία απουσία.
Έξω απ' την Καταλανική βουλή πλήθος κόσμου περίμενε με αγωνία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ξεσπώντας κατα το άκουσμά του σε χειροκροτήματα.
 Η Καταλανική Εθνική Συνέλευση ANC, κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της Ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα σχόλιο για την Καταλονία. Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα, ήταν η αντίδραση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας, όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη - μέλη, είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλική Γουϊάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σχόλια